Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Как ще работи светофарът на новата коалиция в Германия?

Снимка: BTA/AP

Коалиционното споразумение, представено от Германската социалдемократическа партия, партията “Съюз 90/Зелени” и Свободната демократическа партия, очертава насоките в политиката на новото правителство на Германия и дава представа какво може да се промени в страната и какво може да остане същото.

Новият управленски съюз е известен като “светофарна коалиция” – заради партийните цветове на всяка от участващите политически сили: червено за социалдемократите, жълто за свободните демократи и зелено за “Зелените”.

Червено-жълто-зелената коалиция е разглеждана като своеобразен експеримент, защото трите партии никога досега не са управлявали заедно на федерално ниво в Германия.

Новата коалиция ще сложи край на 16-годишното управление на канцлера Ангела Меркел, която не се кандидатира за нов мандат на парламентарните избори през септември.

Тя ръководеше четири правителства от 2005 г. досега – първото (2005-2009 г.) представляваше “голяма коалиция” между нейните християндемократи, баварските им партньори от Християнсоциалния съюз (ХСС) и социалдемократите; второто (2009-2013 г.) включваше християндемократите, ХСС и свободните демократи; в третото (2013-2017 г.) участваха християндемократите, ХСС и социалдемократите; четвъртото (2018-2021 г.) отново събра християндемократите, ХСС и социалдемократите.

Бъдещият канцлер – социалдемократът Олаф Шолц, заяви при обявяването на споразумението, че новата коалиция ще работи в подкрепа на суверенна и силна Европа и това ще бъде в основата на външната й политика.

Според коалиционните партньори трансатлантическият съюз между Америка и Европа е основен стълб на глобалното сътрудничество, а НАТО има съществена роля за германската сигурност. Споразумението предвижда при новото правителство Германия да остане част от договореностите на НАТО за споделяне на ядрени оръжия.

Социалдемократите, “Зелените” и свободните демократи се споразумяха също да засилят икономическия и паричния съюз на Европейския съюз и изявиха готовност за промяна на фискалните правила на общността. Освен това те смятат, че Европейският съвет би трябвало да бъде реформиран, за да действа по-единно и ефективно.

Още от Built.bg:  Трети нюанс крайнодясно в Европейския парламент

Според коалиционната сделка трите партии искат да увеличат обществените инвестиции в зелените технологии и цифровизацията Същевременно новата коалиция иска да се върне към правилата за бюджетни икономии и строги ограничения върху дълга през 2023 г.

В областта на климатичните промени коалиционните партньори искат да постигнат нулеви парникови емисии до 20 години. Трите партии възнамеряват да ускорят отказването на Германия от изкопаемите горива, ангажирайки се с постепенно спиране на използването на енергия от въглища до 2030 г.

Социалдемократите, “Зелените” и свободните демократи казват, че няма да повишават данъците върху доходите, корпоративните данъци или данък добавена стойност. Те предвиждат да подсилят икономиката чрез насърчителни мерки за инвестиране в защита на околната среда и цифровизация.

Също така искат да намалят бюрокрацията за обществени и частни инвестиционни проекти. Според тях следващото правителство би трябвало да спре всякакви субсидии и разходи, които са ненужни, неефективни или вредни за околната среда.

В социалната сфера коалиционните партньори възнамеряват да увеличат минималното заплащане до 12 евро на час през първата година от управление на новото правителство.

Те искат да бъдат построени 400 000 нови жилища на година като мярка за борба с жилищната криза, да бъде понижена възрастта за гласуване на 16 години и да се въведе точкова имиграционна система с цел привличане на квалифицирани работници.

Също така обещават промени в законодателството във връзка с транссексуалните, по семейните въпроси и за репродуктивните права.

Следващото германско правителство планира да премахне датиращ от 1933 г. закон, забраняващ на лекарите да предоставят информация за аборти. Технически погледнато, в Германия абортът е незаконен. Той все пак е позволен при определени обстоятелства и трябва да бъде извършен до 12-ата седмица от зачеването.

Още от Built.bg:  Как изкуственият интелект ще промени архитектурата и строителството

Новата коалиция предвижда Германия да позволи множественото гражданство и да опрости процеса на придобиване на германско гражданство. Това е значителна промяна, която засяга хилядите етнически турци, много от които продължават да са чуждестранни граждани, въпреки че живеят от десетилетия в Германия.

Коалиционните партньори възнамеряват да се борят с разликата в заплащането между половете в Германия – една от най-големите в Европейския съюз, като обещават да увеличат прозрачността чрез по-сериозни законодателни действия.

Споразумението предвижда Германия да има до 2030 г. поне 15 милиона електрически автомобила по пътищата. Трите партии също така планират да увеличат железопътния товарен транспорт с 25 процента до края на десетилетието.

Новата коалиция иска да легализира канабиса, чиято продажба в специално одобрени за целта магазини ще бъде предназначена само за възрастни.
Най-спешният въпрос, пред който ще бъде изправено новото правителство, е четвъртата вълна на коронавируса.

Лидерите на трите партии са подложени на все по-голям натиск от средите на социалдемократите за въвеждане на задължителна ваксинация в Германия, но това е мярка, по която засега има разногласия.

Задължителната ваксинация е в сила вече за армията и скоро ще бъде в сила и за здравните заведения, каза Шолц и поясни, че трябва да се проучи възможността за разширяване на обхвата на изискването. Той също така заяви, че един милиард евро ще бъдат деблокирани за здравните работници.

Коалиционното споразумение предвижда в новото правителство социалдемократите да получат, наред с канцлеския пост, шест министерства – на вътрешните работи, на отбраната, на здравеопазването, на труда, на икономическото сътрудничество, както и новото министерство на строителството.

“Зелените” ще поемат пет ресора в новия кабинет – новото суперминистерство, обединяващо икономиката, защитата на климата, дигиталната трансформация и енергийния преход, министерството на външните работи, министерството на околната среда, министерството на семейните въпроси и министерството на земеделието.

Още от Built.bg:  "Супергора" в Австралия: Как ще се защитят тропическите гори от климатичните промени

Свободните демократи получават четири министерски поста – на финансите, на транспорта, на образованието и на правосъдието.

Коалицията беше съставена след почти двумесечни усилени преговoри, за чийто успешен завършък се изтъква водещата заслуга на Шолц, който със своя прагматичен подход съумя да преодолее политическите различия между трите партии.

Предстои да се види как ще работи новата коалиция. От разпределението на министерските постове и заложените в коалиционното споразумение политики може да се предположи, че светофарът ще свети най-вече в червено, доста в зелено и от време на време в жълто.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам