Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Как Тунис се озова във фокуса на дипломацията

Снимка: AP

Всички обичат Тунис ?

В последно време на двустранни или международни срещи на високо равнище Тунис е една от централните дискутирани теми. А редица европейски лидери се срещнаха с представители на североафриканската държава.

На 6 юни в Тунис на първа официална визита беше италианският премиер Джорджа Мелони. Тя бе поканена да посети странат по време на телефонен разговор с тунизийския президент Каис Сайед състоял се на 2 юни .

Фактът, че визитата се случи четири дни след това, показва колко важен е Тунис за Италия в настоящия контекст.  На 3 юни френският президент Еманюел Макрон разговаря по телефона със Сайед. На 25 май по време на среща в Рим на външните министри на Франция и Италия Катрин Колона и Антонио Таяни Тунис беше водеща тема.

Тогава именно Колона обяви, че на 30 май ще има среща в Париж с тунизийския си колега Набил Амар. Тунис беше и една от водещите теми в кулоарите на срещите на върха на Г-7 в Хирошима през май и на Европейския съвет в Брюксел през март.

По време на Г-7 Макрон и Мелони проведоха 45-минутна среща и говориха и за Тунис. Пак в Хирошима Мелони говори за Тунис и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, и с ръководителката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

В даден момент към тях се присъединиха и президентът на САЩ Джо Байдън и Макрон. В кулоарите на Европейския съвет през март Мелони и Макрон имаха разговор, продължил час и половина, по време на който Тунис отново беше една от водещите теми.

За Тунис в последно време изявления правят и дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, европейската комисарка по вътрешните въпроси, отговаряща и за миграционната тема Илва Йохансон, европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Паоло Джентилони. Йохансон и Джентилони между впрочем посетиха Тунис респективно в края на април и края на март.

На 15 май италианският министър на вътрешните работи Матео Пиантедози също посети Тунис и се срещна с тунизийския си колега Камел Феки и с тунизийския президент Сайед. Това беше втора визита на Пиантедози в Тунис след тази през януари, когато той беше придружаван там от Таяни.

На 13 април Таяни разговаря с тунизийския си колега.  След визитата на Мелони в Тунис стана ясно, че идната седмица тунизийската тема ще е предмет на разговори на Таяни с Кристалина Георгиева и с американския държавен секретар Антъни Блинкън. След телефонния разговор на Макрон със Сайед  стана ясно, че Сайед и Георгиева са поканени за участие в Париж, редом с Фон дер Лайен, ръководителя на ООН Антониу Гутериш, шефа на Световната банка Анджай Банга, германския канцлер Олаф Шолц и бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва и други лидери,  в среща на 22 и 23 юни, посветена на проект за реформиране на световната финансова архитектура. А по време на визитата на Мелони в Тунис тя пък е обсъждала с тунизийския президент организирането на конференция в Рим относно миграцията и развитието, която ще бъде повод да се съберат на едно място страните на южния бряг на Средиземно море, от Близкия изток и от Съвета за сътрудничество в Залива, за да изслушат те кой какви нужди има и да се разработят проекти, които биха могли да привлекат инвестиции в страните, от които произхождат мигрантите и в страните, през които те транзитират.

Вчера стана ясно освен това, че Мелони ще се върне в Тунис още тази неделя заедно с премиера на Нидерландия Марк Рюте и с Фон дер Лайен.

Как миграцията постави Тунис начело на дневния ред на редица страни

Основната причина Тунис да се превърне във водеща точка в дневния ред на редица страни, сред които Италия и Франция, е миграцията.

От февруари насам потокът от незаконни мигранти, прекосяващи Средиземно море от бреговете на Тунис към Италия нарасна. Около 26 555 от 51 215-те мигранти, които са достигнали италианските брегове с лодки от началото на годината, са отплавали от Тунис, показват данни на ООН. През същия период на миналата година те са били едва 3658 души.

На 25 май тунизийската Национална гвардия обяви, че тунизийската брегова охрана е спасила или прехванала през първите три месеца на 2023 г. над 14 000 незаконни мигранти, опитващи се да стигна по море до Италия.

Това е петкратно повече спрямо същия период на 2022 г. Повечето от тези мигранти са били от страни от Субсахарска Африка.

Бреговата охрана на Тунис е осуетила от 1 януари до 31 март 501 операции за незаконно извеждане от страната на мигранти е и спасила 14 406 мигранти, от които 13 138 от Субсахарска Африка, а останалите от Тунис.

Почти всички операции са били в района на Сфакс и Махдия, като в тези зони са били спасени 13 259 мигранти. Арестувани са били 63 трафиканти, запорирани са били 135 корабчета и лодки, както и 12 други превозни средства. На 25 май властите на Тунис съобщиха за арестуването на известен трафикант на мигранти.

Той бе осъден на 79 години затвор заради организирането на отпътуване на мигранти, приключило с крушение, в което загинаха 20 души.

А на 15 май неправителствената организация Тунизийски форум за икономически и социални права съобщи, че над 200 мигранти са се удавили в опит да прекосят Средиземно море от началото на годината.

Някои крайбрежни райони на Тунис са разположени само на 150 километра от италианския остров Лампедуза, което превръща Италия в опасно изкушение за незаконните мигранти, от което пък се възползват трафикантите.

На 2 юни бе съобщено, че тялото на момиченце  е било открито от патрул на тунизийската брегова охрана край бреговете на Сфакс.

Предполага се, че става дума за камерунче, тъй като на 31 май и на 1 юни на над 200 камерунски мигранти е била оказана помощ край бреговете на Сфакс. На 31 май освен това две лодки с незаконни мигранти от Субсахарска Африка са претърпели крушение край  Сфакс. В първото крушение са загинали 6 мигранти, а 39 са били спасени.

От втората лодка са били спасени 12 мигранти, а 41 души се водят за изчезнали, сред които и 6 деца. Оттогава телата на пет деца бяха открити в морето. Сред тях имало малийче и сенегалче, докато националността на останалите се изяснява.

Още от Built.bg:  Жилищното строителство - спасителят на британската икономика

Само за един ден през втората половина на март пък тунизийската брегова охрана е спряла 30 лодки с над 2000 мигранти. А в същия ден четири лодки с мигранти са потънали, като най-малко пет души са загинали.

Заради миграционната вълна цял тунизийски футболен клуб – Гардимау,  се оказа без играчи, защото те емигрирали към ЕС или в Сърбия, която не иска визи за идващите от Тунис.

Това са само щрихи за мащабите на една миграционна трагедия, продължаваща месеци наред.

Антимигрантска риторика

Броят на африканските мигранти, потеглящи от Тунис към Италия, се увеличи значително, след като на 21 февруари президентът на Тунис разкритикува остро незаконната миграция, обяви строги мерки срещу незаконните мигранти в Тунис и каза, че мигрантите от други страни в Африка, озовали се в Тунис, са демографска заплаха за страната.

Тогава той заяви, че ордите от незаконни мигранти, идващи от страни от Субсахарска Африка, се вписвали в един престъпен план, целящ промяната на демографския състав на Тунис. След това изказване на Каис Сайед голяма част от 21 000-те официално регистрирани в Тунис мигранти от Субсахарска Африка изгубиха набързо работата си и бяха изхвърлени от жилищата си от техните наемодатели.

Американският помощник държавен секретар Барбара Лийф заяви, че думите на Сайед са отприщили атаки срещу мигрантите и вълна от расистка риторика. Мигранти в Тунис разказаха пред Ройтерс, че са били обиждани, че са изгонени от работа, че са прокудени от жилищата си, след като властите са започнали да призовават работодателите и хазяите да ги уволняват или изгонят от квартирите.

На 4 април  Комитетът на ООН за елиминиране на расовата дискриминация призова Тунис да сложи край на  риториката на расова омраза към хората от Субсахарска Африка.  Според Комитета думите на Сайед от 21 февруари са били в основата на насилието срещу мигрантите в Тунис.

Комитетът заяви, че мигранти са подлагани на физическа агресия, гонени са от жилищата си и от работните си места.

Комитетът добави, че е получил информации и за произволни арести на мигранти, сред които деца, жени и студенти и отправи призив всички да бъдат освободени, колективните арести да бъдат преустановени, да се позволи на онези, които искат да получат убежище в Тунис, да могат да кандидатстват за това.

След речта на Сайед Световната банка пък обяви, че суспендира до второ нареждане рамковото си споразумение за партньорство с Тунис.

Самият Сайед пък заяви, че не е проявявал расизъм към хората от Субсахарска Африка и че е имало злонамерени интерпретации на думите му от 21 февруари с цел да се навреди на Тунис. Той твърди, че напротив страната му е взела мерки за борба с расовата дискриминация.

Защо Сайед възприе такъв тон срещу мигрантите?

Тунис бе единствената страна, успяла по време на Арабската пролет да свали стария авторитарен режим. Тя започна преход към демокрация. Появиха се нови партии. Произведени бяха няколко избори, на които умерената ислямистка партия “Ан Нахда” спечели най-много места в парламента.

Тя трябваше да споделя властта със светски партии. Беше изготвена и приета нова конституция,  която даваше нови правомощия на парламента и демократични права на жителите. Но политическите сили не успяха да постигнат консенсус относно създаването на Конституционен съд, който да е гарант на демокрацията и конституционалността в страната.

Така се стигна и до провал на демократичния процес в Тунис, припомня Би Би Си. Политиците освен това не успяха да подобрят и икономическите условия в страната, да създадат работни места и в крайна сметка доверието на народа в тях започна да отслабва.

Демокрацията не донесе автоматично просперитет и икономически растеж на Тунис.

Хората възвърнаха донякъде надеждата си в демократичния преход, когато през 2019 г. на власт дойде Каис Сайед. Той беше експерт по конституционно право и всички смятаха, че това ще е от полза за конституционния ред в страната.

Сайед казваше по време на предизборната си кампания, че демократичната система не работи, защото политическите партии в парламента имат прекалено много власт.

Той се представяше като човекът, който ще поеме юздите на властта, ще пребори корупцията, некомпетентността и политическата парализа.

Но дойде коронавирусната пандемия, която нанесе още удари на икономиката и на обществото в Тунис.

Държавните институции се оказаха на ръба на колапса  и тогава голяма част от обществото започна да вярва, че президентството трябва да засили правомощията си, за да вземе жизненоважни решения.

През 2021 г. Сайед уволни премиера, преустанови работата на парламента и суспендира конституцията. Той каза, че действа така, за да спаси държавата. Тогава хората му повярваха.

А той започна да управлява чрез президентски укази. Това постепенно започна да се възприема от опозицията и от неправителствените организации като узурпиране на властта.

В страната започна преследване на опозиционни фигури, а обществото се разочарова от Сайед. През юли миналата година Сайед организира референдум за въвеждане на нова конституция, разработена по модел, който на него му харесваше.

С новата конституция Сайед създаде суперпрезиденство и отслаби правомощията на парламента и на съдебната система.

Президентът започна да прокарва визията си, че той е този, който управлява от името на народа и има пряка връзка с обществото, а парламентът  трябва само да му помага в тази насока. Така че парламентът се превърна просто в консултативен орган към президента.

Той бе свикан през март тази година след избори, на които едва около 10 процента от гласоподавателите гласуваха.

За да си върне доверието на обществото, Сайед използва сега националистическа риторика, за да обрисува африканските мигранти като заплаха за демографската тъкан на Тунис, посочва Би Би Си. В Тунис субсахарците не са новост.

Те редовно прииждат в страната, за да се отправят после оттам към Европа. Но във време на криза националистическата риторика, в това число и тази на Сайед, ескалира  и отклонява вниманието. Така например партията Тунизийска националистическа партия, подкрепяща Сайед, казва, че субсахарските африканци са заселници, които ще лишат в крайна сметка тунизийците от техните земи и прави паралел между израелските заселници и палестинците.

Още от Built.bg:  Даниил Видински е новият български патриарх

Може ли МВФ да донесе лек за проблемите на Тунис?

На фона на възхода на национализма сериозната финансова криза в Тунис продължава. Дългът на страната възлиза на около 80 процента от нейния БВП. През октомври Тунис постигна принципно споразумение с МВФ за отпускане на заем в размер на близо 2 милиарда долара. Но МВФ поиска от Тунис гаранции, че ще изпълни някои от исканите от фонда реформи.

Тунис засега не е дал такива гаранции. МВФ иска да се премахнат субсидиите за някои от основните продукти в Тунис. МВФ иска и преструктуриране на над 100 тунизийски държавни компании, които са силно задлъжнели.

Президентът на Тунис определя тези искания като диктати от страна на МВФ и отказва да ги изпълни, защото се опасява, че подобни реформи ще доведат до бунтове в страната, като тези по времето на Хабиб  Бургиба през 80-те години на миналия век.

Тогава премахването на субсидиите върху зърнените култури и производни продукти породи обществени вълнения. Според официални данни в размириците тогава са загинали десетки хора. Според неправителствени организации бройката на жертвите може би е много по-голяма, припомня Франс прес.

Миналата седмица за първи път Сайед предложи алтернатива, за да може страната да не взима заем от МВФ с цената на непопулярни реформи. Той заговори за въвеждането на допълнителни данъци върху най-богатите хора в Тунис.

Това едва ли ще се хареса на тези хора и изобщо не гарантира, че няма да има размирици, подкладени от тях. По време на телефонния разговор на Сайед с Макрон на 3 юни тунизийският лидер заяви, че условията на МВФ за отпускане на заема са “като кибритена клечка, която се запалва в близост до силно взривоопасни материали”.

По време на срещата с Мелони на 6 юни Сайед заяви относно условията, поставени от МВФ, че “Онези, които предписват предварително изфабрикувани рецепти, са като като лекар, който предписва рецепта, преди да диагностицира заболяването”. Той увери, че Тунис ще каже “не” на исканията на МВФ и предупреди, че диктатите на МВФ ще доведат до експлозия на ситуацията и ще заплашат гражданския мир в Тунис, а последиците ще засегнат целия регион.

Сайед повдигна и въпроса за заличаване на държавните дългове на Тунис и за преобразуването им проекти за развитие на страната, предаде АНСА.

Какви бяха изказванията за Тунис на водещи чуждестранни фигури

Италианският премиер Мелони смята, че ако международната общност не окаже помощ на северноафриканската страна, към Европа ще се насочат над 900 000 мигранти от Тунис, отбелязва АНСА.  На срещата на върха на Г-7 в Хирошима Мелони призова МВФ да деблокира обещаната помощ за Тунис.

Тя прикани фонда да възприеме по-прагматичен подход, за да отпусне сумата без предварителни условия, предаде Франс прес. “Тунис се намира в една много трудна ситуация, в една очевидно крехка политическа ситуация и е пред непосредствен риск от дефолт”, предупреди тогава Мелони.

По повод на намиращите се в задънена улица преговори между Тунис  и МВФ Мелони припомни, че МВФ демонстрира известна твърдост и стриктност, защото не е получила от тунизийския президент всички необходими гаранции за отпускане на помощта.

Но тя добави: “Това е разбираемо от една страна, но от друга страна сигурни ли сме, че тази твърдост и стриктност са най-добрият път за следване? Ако това правителство падне, знаем ли какви ще са алтернативите? Вярвам, че подходът трябва да бъде прагматичен, в противен случай рискуваме да усложним ситуации, които са били зле подхванати още от началото”.

По време на визитата в Тунис Мелони каза на Сайед, че Италия работи за улесняване на постигане на споразумение между Тунис и МВФ за отпускане на заема, който ще помогне на северноафрикансканта страна да се справи със сериозната финансова криза, която преживява.

“Разказах на Сайед за усилията, която една приятелска страна, каквато е Италия, полага, докато напълно уважава тунизийския суверенитет, за да се опита да постигне положителна развръзка под формата на споразумение между Тунис и МВФ”, заяви Мелони. Тя подчерта, че споразумението за заема си остава фундаментално за укрепване на Тунис и  за пълното възстановяване на страната. Мелони също така подчерта, че Италия призовава и на европейско ниво за конкретен подход за увеличаване на подкрепата за Тунис в борбата с трафика на хора и незаконната миграция, както и за всеобхватен пакет от финансиране и възможности за Тунис, по които Брюксел работи сега.

Мелони похвали Тунис за неговите усилия за предотвратяване на незаконната миграция към европейските брегове. Тя отчете, че през май е имало значително намаляване на потеглянията на мигрантски лодки от Тунис спрямо март и април.

Мелони обаче предупреди, че бдителността не трябва да отслабва  и че трябва да бъдат засилени общите усилия за превенция на незаконната миграция към Европа.

От Тунис Мелони отново призова за прагматичен подход по двете горещи теми, свързани с Тунис – преговорите с МВФ за заема и миграционното досие.  Тя припомни, че по миграционния въпрос не може да има подход само и единствено, свързан със сигурността, а трябва да се отчете и правото на хората да не емигрират, да не бягат от домовете,  семействата и земите си.

Мелони припомни пред тунизийския президент, че Италия  предлага “План Матеи” – по името на основателя на италианската петролна компания ЕНИ –  за развитието на Африка. “Ние говорим за едно непокровителствено отношение, за едно нехищническо отношение, ние говори за една равнопоставеност, която да позволи на всеки да защитава националните си интереси в рамките на едно сътрудничество, предлагащо възможности на всеки”, заяви Мелони.

Без да споменава обвиненията в авторитарно отклонение, отправяни срещу Сайед от опозицията в Тунис и от неправителствени организации, Мелони заяви, че е необходимо стабилизиране на политическата ситуация и на ситуацията със сигурността в Тунис и напредък на демокрацията в страната.

След тези думи на Мелони Сайед я похвали, че е жена, с която може да се говори за проблемите на Тунис и че после тя на висок глас алармира международната общност за тези проблеми. “Вие сте жена, която казва нещата на висок глас, докато другите само си ги мислят”, заяви Сайед.

Още от Built.bg:  "Супергора" в Австралия: Как ще се защитят тропическите гори от климатичните промени

В средата на май по време на визитата си в Тунис италианският вътрешен министър Пиантедози приветства значителните усилия на тунизийските власти в борбата с незаконната миграция към италианските брегове.

По време на срещата на Пиантедози със Сайед президентът на Тунис пък подчерта, че миграционният проблем  не може да се разреши само с подход в областта на сигурността, а трябва се намери лек и за причините за миграцията.

На 13 април италианският министър Таяни по време на разговор с тунизийския си колега  Набил Амар подчерта, че Италия ще продължи да подкрепя Тунис като в борбата с миграцията, така и в евентуален спасителен план на МВФ. Таяни заяви, че отпускането на финансова помощ за Тунис не трябва да зависи от завършване на реформите там. Той припомни и, че Рим ще позволи на 4000 работници да пристигнат  легално от Тунис в Италия. Хората, които ще идват законно,  ще работят в селското стопанство и промишлеността.

А  бизнес присъствието на италианските компании в Тунис ще се засили.

Макрон още през март след тогавашната си среща с Мелони  в кулоарите на Европейския съвет подкрепи мнението й, че ако ЕС и международната общност не окажат помощ на Тунис, ще има безпрецедентна миграционна вълна към Европа.

А френската външна министърка Колона след срещата си с Набил Амар на 30 май в Париж не направи изявление. Но в изявление на външното министерство на Франция се казваше, че Колона е  изразила пълната подкрепа на Франция за икономическите реформи, които Тунис ще реши да извърши, за да гарантира своето развитие и да запази социалния си модел.  Колона е изразила и подкрепата си за Тунис в дискусиите, които са в ход с МВФ относно отпускане на нов заем. По време на разговора Колона е подчертала и необходимостта да се засили сътрудничеството в борбата с трафикантските мрежи и готовността на Франция заедно с европейските партньори да засили подкрепата си за Тунис в тази област.

Разговорът между двамата министри е бил и  повод за Франция да припомни привързаността си към зачитането на обществените права и свободи навсякъде по света, се казваше още в изявлението на френското външно министерство.

Но ден по-късно източник от тунизийското външно министерство каза, че по време на срещата на Колона с Амар въпросът за човешките права и свободи в Тунис не е бил засяган. В изявление на тунизийското ведомство се допълваше, че основното предизвикателство пред Тунис си остава икономическия подем и че всяко скептично послание или негативно отношение само ще усложнят още повече процеса на подобряване на социо-икономическата ситуация в страната, предаде Франс прес.

Дипломат номер едно на ЕС Борел предупреди не веднъж през последните месеци, че ситуацията в Тунис е много опасна и спомена за риск от рухване на държавата, което може да предизвика миграционни потоци към ЕС и нестабилност в целия регион на Близкия изток  и на Северна Африка.

В края на март по време на визитата на еврокомисар Джентилони в Тунис  тунизийският външен министър призова ЕС да демонстрира повече разбиране към особения характер на фазата, през която преминава Тунис и да възприеме една отговорна и конструктивна риторика, отразяваща реалността на ситуацията. Амар апелира ЕС да демонстрира солидарност с Тунис, по-специално в борбата с незаконната имиграция. Министърът подчерта също така, че Тунис разчита на мобилизирането на своите собствени ресурси и на икономическата и финансовата подкрепа на своите партньори, в това число и ЕС, за да успее с процеса на политически, икономически и социални реформи.

Джентилони пък подчерта, че неговата визита е повод да се препотвърди привързаността на ЕС към ценностите на демокрацията, приобщаването и правовата държава.

Той увери, че ЕК остава решена да подкрепи тунизийския народ в настоящия изключително труден икономически контекст. Според него ЕК е готова да обмисли допълнителна микрофинансова помощ за Тунис, ако бъдат изпълнени определени условия.

Джентилони припомни и, че има много общи интереси между ЕС и Тунис, като например управлението на миграционните потоци към Европа, и увери, че Тунис няма да бъде оставена сама в трудната ситуация, в която се намира.

В края на април Амар призова по време на среща с Илва Йохансон ЕС да демонстрира солидарност с неговата страна в борбата с миграцията. На 6 юни пък Йохансон определи визитата на Мелони в Тунис като посещение от съществено значение. “Трябва да увеличим сътрудничеството с Тунис, който е ключов партньор”, заяви тя и припомни, че Италия играе конструктивна роля в отношенията на ЕС с Тунис.

Това наведе на мисълта, че по тунизийското досие ЕК е склонна да следва идеите на Рим.

А какво се случва с човешките права?
Редица неправителствени организации говорят за ясно отстъпление на свободите и човешките права в Тунис, откакто на 25 юли 2021 г. президентът Сайед си даде пълни управленчески правомощия. Те говорят за авторитарни отклонения на тунизийския президент и смятат, че позициите на западните страни, сред които Франция и Италия,  по този въпрос остават прекалено сдържани, когато всъщност трябва да са силно критични.

Опасенията на неправителствените организации и на правозащитници се засилиха още повече и заради националистическата риторика, възприета през февруари от Сайед.

Дали страхът от миграционно цунами към Европа от Тунис сега ще накара всички в ЕС да останат снизходителни към Тунис по въпроса за човешките права и свободи? И дали оплакванията на тунизийския президент пред Мелони и Макрон от “диктатите” на МВФ ще накарат финансовата институция да направи компромиси към Тунис?

Това ще стане ясно още в неделя, когато Мелони, Рюте и Фон дер Лайен ще са в Тунис, за да спомогнат за деблокирането на преговорите с МВФ по отпускане на заема за страната.

Източник: БТА

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам