Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Как възобновяването на глобалната хидроенергия ще ограничи растежа на изкопаемите горива

От Галя Горнишка, БТА

  • Производството на хидроенергия в световен план е намаляло до петгодишен минимум през миналата година, което е било в резултат на по-ниското от средното равнище на валежите в Китай, Северна Америка и Индия.
  • Това е довело до рекордно изгаряне на изкопаеми горива и отделени емисии през 2023 г., пише анализаторът на Ройтерс Джон Кемп в анализ по темата.

Спадът през последните три години е бил рекордно висок и е принудил световните производители на електроенергия отново да прибегнат към централи, работещи с въглища и газ, за да компенсират недостигащата хидроенергия, подсилвайки възходящата тенденция при изгарянето на изкопаеми горива.

Хидроенергията обаче е напът отново да отбележи растеж тази година, благодарение на повечето валежи и топене на снега в ключови райони, което в съчетание с бързото разгръщане на вятърната и слънчева електроенергия ще допринесе за ограничаване на растежа на употребата на изкопаеми горива през 2024 г., смята Кемп.

Световното производство на хидроенергия е силно концентрирано, като за две трети от него отговарят седем страни – Китай (30 на сто), Бразилия (9 на сто), Канада (9 на сто), САЩ (6 на сто), Русия (5 на сто), Индия (4 на сто) и Норвегия (3 на сто).

През 2023 г. генерираната от Китай хидроенергия е намаляла със значителните 96 милиарда киловатчаса спрямо нивата от предходните три години, което е представлявало 80 на сто от загубената енергия от водни източници в световен мащаб, според данните в Статистическия преглед.

Продължителната суша в Южен и Централен Китай е намалил водните обеми по течението на Яндзъ и други речни системи, намалявайки производството на електроенергия в страната, въпреки че Пекин пусна в експлоатация нови водни бентове и турбини.

Още от Built.bg:  Трети нюанс крайнодясно в Европейския парламент

Рязък спад на генерираната хидроенергия през 2023 г, в сравнение с предишния тригодишен период, е имало и в САЩ (-46 милиарда киловатчаса), Канада (-22 милиарда киловатчаса), Индия (-15 милиарда киловатчаса) и Русия (-15 милиарда киловатчаса).

В САЩ хидропроизводството е спаднало до 22-годишен минимум, най-вече в резултат на дълго продължилата суша в западната част на страната, според данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Перспективата за хидрогенераторите изглежда по-обещаваща тази година с оглед на по-обилните валежи и снеговалежи в повечето ключови производствени райони, което вероятно ще доведе до рекордно едногодишно увеличение на производството.

Генерираната в Китай хидроенергия вече се е повишила с 57 милиарда киловатчаса (16 на сто) през първите пет месеца на 2024 г. в сравнение със същия период на 2023 г., според данни на Националната статистическа служба.

Оттогава южните и централните региони на Китай бяха наводнени с по-обилни от нормалните мусонни дъждове, предизвиквайки множество предупреждения за наводнения по поречието на Яндзъ и на други речни системи.

С оглед на това, че сезонът на най-големите валежи все още предстои през юли и август, то производството на Китай е напът да постави нови рекорди, тъй като силните речни потоци позволяват на страната да използва пълноценно новоинсталираните турбини.

До май 2024 г. Китай е инсталирал 423 милиона киловата генериращ капацитет спрямо 370 милиона киловата при последния пик на производството през 2020 г., така че има потенциал за значително увеличение, ако речните обеми са достатъчно високи.

В Бразилия хидроенергията вече постави нов рекорд от 206 милиарда киловатчаса през първите пет месеца на годината, надминавайки предишния връх от 199 милиарда киловатчаса.

Още от Built.bg:  Празните апартаменти в Германия

Генерираната хидроенергия в САЩ също е започнала да се възстановява от миналогодишния минимум, като правителството прогнозира производството да нарасне с 6 на сто през 2024 г.

В Китай основният заместител на хидроенергията са въглищата, а в Бразилия и САЩ – газът, така че възстановяването на обема на електроенергията от водни източници вероятно ще доведе до ограничаване на изгарянето на изкопаеми горива и следователно – на емисиите.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам