Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Какви са енергийните възможности на Украйна, ако се нарушат доставките от Русия

Снимка: BTA/AP

С население от 41 милиона души, Украйна е сред най-големите консуматори на енергия в Европа, а освен това е и ключова транзитна страна за руския газ към Стария континент.

Руските сили навлязоха в Украйна по суша, въздух и море, извършвайки най-голямата атака на една страна срещу друга в Европа  от Втората световна война.

Украинската енергийна компания “Нафтогаз” обяви днес, че енергийната инфраструктура на страната не е била обект на систематичен обстрел и “ситуацията е под контрол”.

Ройтерс представя някои начини, по които енергийните доставки могат да бъдат засегнати според официални източници и експерти.

   Природен газ

Газопреносната система на Украйна е пряко свързана с транзитните газопроводи, а страната разчита основно на Русия за доставки на газ. Именно транзитните газопроводи дават възможност за поддържане на достатъчна налягане в тръбите, за да има газ и за Европа, и за местните потребители.

Украйна не внася газ пряко от Русия от 2015 г., а купува от западни търговци като част от газа, който преминава през страната на път към
Европа.

През 2021 г. Украйна е потребила 27,8 милиарда куб. м, като 19,8 от тях са били местно производство. Вносът е бил 2,6 милиарда куб. м, а 4,9 милиарда куб. м са изтеглени от подземни хранилища.

Домакинствата са използвали 32 процента от този газ, производителите на топлинна енергия – 24 процента, а промишлеността, армията и други потребители – 44 процента.

Ако Русия запази транзита на газ през Украйна и транзитните газопроводите продължат да работят, властите в страната ще могат да продължат да осигуряват газ на промишлеността и населението.

Още от Built.bg:  Световният ден на свободния печат: Георги Марков в музея на журналистиката в Арлингтън

През зимата Украйна потребява по около 140-150 млн. куб. м газ дневно, вкл. 55 млн. куб. м собствено производство. До 90 млн. куб. м могат да бъдат изтеглени  от подземните хранилища.

Украйна не е внасяла газ през последните месеци, но в хранилищата й има около 11,3 милиарда куб. м, собственост на украински компании.

В случай на спиране на транзита на газ или повреждане на транзитните газопроводи, Украйна ще може да доставя газ на населението и ключовите инфраструктурни обекти в продължение на 5-7 дни, според запознати източници.

Ако транзитът спре, налягането в системата може да започне да намалява и Киев няма да има достатъчно обеми в хранилищата, за да поддържа налягането и да доставя газ на населението. Ако доставките на газ за промишлеността бъдат спрени, това ще удържи живота на системата с няколко дни.

На теория газ може да бъде внасян в обеми до 40 млн. куб. м, но това едва ли е възможно поради липса на свободни количества в Европа и средства за закупуването му.

Замяната на газа с друг вид енергия, като например електричество, е само частично възможно, тъй като страната използва именно газ, да са произвежда ток и има ограничени запаси от въглища за работещите с този вид гориво ТЕЦ-ове.

Електричество 

По данни на министерството на енергетиката Украйна потребява 23 000 мегавата дневно и има капацитет за производство на още 3400 мегавата.

Около 55 процента от този ток идва от четири украински ядрени централи, а 29 процента – от ТЕЦ-ове. Част от тях обаче са захранвани с газ и горят по 10 млн. куб. м дневно, което означава сериозен удар в случай, че газът спре.

Още от Built.bg:  "Жестокият път": Историята на четиримата български алпинисти, които покоряват връх Еверест в Хималаите

Част от ТЕЦ-овете са на въглища, но през 2014 г. проруските сепаратисти установиха контрол върху почти всички украински въгледобивни мини, които по-рано доставяха въглища за украинските ТЕЦ-ове и страната сега е принудена да внася въглища, най-вече по море.

Киев твърди, че енергийните компании имат договори за внос до края на отоплителния сезон. Малките налични резерви обаче означават, че ТЕЦ-овете на въглища не биха могли да увеличат производството.

Украйна освен това внася ток от Беларус, но това зависи от политическата воля на Минск, който е близък съюзник на Русия, както и от сигурността на електропреносната мрежа.

Украйна няма техническата възможност да внася електричество от Европа за потребителите във всички региони.

Бензин

Украйна внася почти 50 процента от бензина си от Беларус, като през 2021 г. количеството се е увеличило със 17 процента до около 1 милион тона. При дизела, който е особено важен за армията, делът на вноса от Русия е около 30 процента или 2 милиона тона.

Автор: Светослав Стефанов/БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам