Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Какви са мерките на Европа в защита на домакинствата от скока в цените на електроенергията

Множество европейски правителства, на някои от които предстоят избори тази година, вложиха десетки милиарди евро в мерки, целящи да защитят домакинствата от рекордно високите цени на електроенергията, пише Ройтерс.

Някои от обявените от Великобритания и страни членки на ЕС политики в тази насока (по азбучен ред – бел. Ройтерс)

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ 

Във Великобритания е в сила ценови таван при най-широко използваните от домакинствата договори за електроенергия, но се очаква той да се повиши с около 50 на сто през април.

За да ограничи отрицателния ефект от това, правителството оповести пакет от мерки, включително намаление с 200 британски лири (263 долара) на сметките за електроенергия, които след това да бъдат възстановени за срок от пет години, както и отстъпка от 150 британски лири по общинските данъци за около 80 на сто от домакинствата в Англия.

Активисти, борещи се срещу енергийната бедност, обаче твърдят, че предвид следващото увеличение на тавана на цените, което се очаква през октомври, тези мерки няма да са достатъчни. Те призовават правителството да направи повече – например да премахне ДДС от сметките за ток.

БЪЛГАРИЯ

България замрази регулираните цени на електроенергията и и отоплението до края на март, за да защити домакинствата.

ДАНИЯ

Датските власти одобриха така наречения “чек за топлина”, което означава субсидии на стойност 2 милиарда датски крони (299 милиона долара), които ще бъдат изплатени на около 419 000 от най-засегнатите домакинства.

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ

Страните от ЕС като цяло сами носят отговорността за националните си енергийни политики и правилата на Брюксел им позволяват да прилагат извънредни мерки, за да защитят потребителите от по-високи цени. През октомври Еврокомисията публикува набор от мерки, които страните членки на блока могат да използват, без да нарушават правилата на конкуренцията, включително субсидии в помощ на най-бедните домакинства. Сред другите мерки фигурират финансирането на дейности по реновиране, което да намали потреблението на електроенергия, или изключване на уязвимите домакинства от плащането на по-високи данъци за електроенергия.

Още от Built.bg:  Близо 3% е ръстът в строителството в България през април

ФРАНЦИЯ

Франция се ангажира да ограничи до 4 на сто увеличението на регулираните цени на електроенергията. За да допринесе за постигането на тази цел, правителството нареди на енергийната компания Е Де Еф (EDF), която е 80 на сто държавна собственост, да продава повече евтина ядрена енергия на конкурентите си.

С новите мерки, обявени след началото на украинската криза – подпомагане на компаниите заради по-високите сметки за газ и електричество –  общата сума на правителствения пакет е нараснала до 25-26 милиарда евро (28 милиарда долара), обяви финансовият министър Брюно Льо Мер.

ГЕРМАНИЯ

Правителството на канцлера Олаф Шолц одобри мерки за данъчни облекчения за общо 4,5 милиарда евро тази година, включително отстъпка за хората, които пътуват ежедневно до работното си място, за да им помогне да се справят с рязко повишилите се цени.

Финансовият министър Кристиан Линднер иска и да въведе временни отстъпки за бензина и дизела, които ще струват 6,6 милиарда евро за три месеца. Планът му среща съпротива от екологичната организация “Грийнпийс” (Greenpeace), която не иска да подкрепи държавни субсидии за изкопаеми горива.

ГЪРЦИЯ

Гърция е похарчила около 2,5 милиарда евро за субсидии за електричество и газ от септември и миналата седмица очерта  подрoбностите по схема за допълнителна помощ от 1,1 милиарда евро, която включва отстъпка за горивата за домакинства с ниски доходи.

ИТАЛИЯ

Миналата седмица Италия одобри нов пакет в помощ на потребителите и компаниите да справят с покачващите се цени на електроенергията.

Пакетът на стойност 4,4 милиарда евро е поредната стъпка за “обуздаване” на цените на електроенегията и горивата след отпускането на около 16 милиарда евро от бюджета миналия юли в опит да се намалят сметките за електроенергията, плащани от фирми и домакинства.НИДЕРЛАНДИЯ  

Още от Built.bg:  Васил Божков излиза на свобода срещу 130 хиляди лева

Нидерландия намали данъците за енергия за 8-те милиона домакинства в страната.

НОРВЕГИЯ 

Норвегия субсидира сметките за ток на домакинствата от декември и в момента покрива 80 на сто от разходите за ток над определен праг. По-рано този месец правителството предложи схемата да бъде удължена с една година до март 2023 година.

ПОЛША

Полша обяви намаляване на данъците за енергията, петрола и основни хранителни продукти, както и кешови субсидии за домакинствата. Правителството освен това разшири до 2027 година обхвата на регулираните цени на газа за домакинствата и за институции като училища и болници.

ИСПАНИЯ 

Испания понижи няколко данъка, за да намали сметките на потребителите, като първоначално планираше да задържи по-ниските ставки до края на 2021 година. След това обаче правителството реши да удължи мярката до края на юни 2022 година.

Мадрид обяви схема за директно подпомагане и кредити при благоприятни условия за 16 млрд. евро, за да помогне на компаниите и домакинствата да устоят на високите цени на енергията, които тласкат нагоре инфлацията и подхранват социално недоволство.

ШВЕЦИЯ 

Швеция ще компенсира домакинствата, най-тежко засегнати от поскъпването на електричеството. Правителството е заделило за тази цел 6 млрд. шв. крони (636 млн. долара).

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам