Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Какви са забележките към предложенията за промени на Закона за енергията от възобновяеми източници

Снимка: windeurope.org

Между първо и второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) в Народното събрание е внесено предложение, с което се предвижда производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници да заплащат в полза на оператора на съответната електрическа мрежа гаранция в размер на 50 000 лв. на всеки мегават (MW) инсталирана мощност на бъдещия енергиен обект, съобщава Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА).

Съгласно внесените текстове, инвеститорите с вече сключени предварителни договори няма да бъдат повлияни от тази мярка. Гаранция занапред ще бъде дължима от всички ВЕИ инвеститори още при получаване на становището за условията и начина на присъединяване от оператора на електрическата мрежа.

Вятърен парк “Ветроком”. Снимка: “УниКредит Булбанк”

Българската ветроенергийна асоциация смята, че тази мярка не би постигнала целите на вносителя с предложението за изменение на ЗЕВИ в случай, че тя бъде приложена единствено спрямо проектите, които не са достигнали до етап на подписан предварителен договор за присъединяване. Приложена по този начин, мярката би дискриминирала вятърните проекти в развитие, които по обективни причини, свързани с по-дългия си процес на развитие, не са достигнали до етап, който би им позволил сключване на предварителен договор за присъединяване. Към момента има сключени предварителни договори за приблизително 7000 мегавата (MW) ВЕИ мощности, които вече са блокирали капацитет в мрежата, пише в позицията.

Наличието обаче на сключен предварителен договор за присъединяване не гарантира по никакъв начин, че тези проекти ще се реализират в действителност. Видно от мотивите на внесеното предложение, целта на тази мярка е да отсее сериозните ВЕИ проекти, отчитат от асоциацията. С оглед на това, следва гаранцията да се прилага както за новите ВЕИ проекти, така и за тези, които са вече на етап “предварителен договор”. В противен случай проблемът с присъединяването към мрежата вместо да бъде решен, ще се задълбочи дори повече, а компаниите, които наистина искат да реализират проекти в България, ще изтеглят своите инвестиции от страната, пише в позицията.

Още от Built.bg:  За по-достъпни жилища: Шанхай намалява началната вноска за жилищен кредит

От БГВЕА категорично се противопоставят на условието гаранцията да бъде учредена още при получаване на становище, тъй като на този етап операторът на мрежата все още не поема финансов ангажимент за подобряване на инфраструктурата. Ако все пак тази мярка бъде въведена, БГВЕА настоява гаранцията да бъде изискуема едва на етап “предварителен договор”, когато операторът вече се ангажира да направи необходимите инвестиции в мрежата.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам