Бюлетин

Какви са заявките на политическите сили в 49-ия парламент

Шестте политически сили в новото 49-о Народно събрание (НС) обявиха своите приоритети. От парламентарната трибуна се изказаха Десислава Атанасова от ГЕРБ – СДС, Кирил Петков от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Костадин Костадинов – „Възраждане“,  Мустафа Карадайъ – ДПС, Корнелия Нинова – БСП за България”, Ивайло Вълчев – „Има такъв народ“ (ИТН).

Резултатите от изборите за 49-ото Народно събрание (НС) задават редица възможности както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея, заяви в декларация от парламентарната трибуна Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС по време на първото заседание на новоизбрания парламент. Тя подчерта, че с вота си гражданите са показали еднозначно, че политическата криза не може са бъде решена само от една политическа партия или коалиция.

Десислава Атанасова, снимка БТА

Резултатите показват и единствения изход от настоящата ситуация и той е възможен, само ако с взаимно уважение от партиите се постига съгласие по важните въпроси за страната и възстановяване на политическия диалог, подчерта Атанасова. Всеки, който не се съобразява с резултата, ще загуби не само избирателите, но и перспектива в политическия живот на страната, предупреди тя.

От името на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ искам отговорно да заявя, че е крайно време, след толкова безуспешни опити, българският парламент да заработи. Това заяви Кирил Петков, един от лидерите на коалицията, в декларация от парламентарната трибуна по време на първото заседание на новоизбрания парламент.

Кирил Петкова, снимка: БТА

Петков открои основните приоритети, сред които подпомагане на земеделието, малките и средни фирми, влизането на България в Шенген, приемането на антикорупционно законодателство, приемането на бюджет, качествено медицинско обслужване.

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов очерта пет приоритета, по които са готови да разговарят с всички политически сили в парламента. Ние сме служители на нашите избиратели, както и всички народни представители трябва да бъдат, каза той в изявлението си. Пратиха ни да запазим българската финансова независимост, да не допуснем вкарване на държавата във войната в Украйна, да предоговорим отношенията с Европейския съюз, да не допуснем фалит на държавата и винаги и навсякъде да защитаваме българския национален интерес, посочи Костадинов.

Още от Built.bg:  Кой взе титлата "Инженер на годината 2023"
Костадин Костадинов, снимка: БТА

За тези пет основни приоритета сме готови да разговаряме с всички останали политически сили в НС, защото дори и да не уважаваме останалите избраници тук, ние сме длъжни да уважаваме техните избиратели и ги уважаваме, каза лидерът на „Възраждане“.

Избирателите, независимо, че гласуват за различни политически сили, са обединени отново в тезата, че нито една политическа формация не трябва да управлява самостоятелно. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от парламентарната трибуна. Според него посланието на народа е ясно – политиците да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят.

Мустафа Карадайъ, снимка: БТА

Той подчерта, че от ДПС са приели изборите като възможност както за диалог с избирателите, така и за диалог между политическите партии, насочен към бъдещето на страната.

Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не част от тях, от „БСП за България” ще положим усилия това да се случи, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че социалистите ще се съсредоточат върху няколко задачи, като първа от тях тя открои бюджета за 2023 г. Нинова се обяви за социален бюджет, без риск за финансовата стабилност.

Корнелия Нинова, снимка: БТА

Няма да подкрепим бюджет, който увеличава данъци, замразява доходи и отнема социални придобивки, заяви лидерът на БСП. Като важни въпроси тя посочи законите, тясно свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, въпросът за Шенген, въпросът за войната и мира. Тя препотвърди позицията на БСП за неутралитет на България по отношение на войната в Украйна и намиране на мирно решение.

“Има такъв народ” ще взема практични решения, подкрепяйки всяко действие в полза на българските граждани, заяви в декларация от името на парламентарната група Ивайло Вълчев. По думите му проблемите на страната не са партийни, а национални.

Още от Built.bg:  Какво породи дипломатическия скандал между Гърция и Великобритания
Ивайло Вълчев, снимка; БТА

За ИТН е важно максимално бързото приемане на България в Шенген, завършването на подготовката за членството в еврозоната и максимално бързото приемане на законите, които са необходими и са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, добави Вълчев.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам