Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Какви ще са приоритетите на обновения Конгрес на САЩ

Източник: БТА

Членовете на Камарата на представителите на американския Конгрес положиха клетва този уикенд. Церемонията последва избирането на републиканеца Кевин Маккарти за председател на обновената на междинните избори през ноември институция, предаде Асошиейтед прес.

След полагането на клетвата в своя реч пред членовете на Камарата на представителите Маккарти обяви, че трудната работа сега започва. Така се сложи край на един процес, белязан от много силни напрежения в редиците на републиканците. След преговори групата на привържениците на бившия американски президент Доналд Тръмп, която парализираше избора на Маккарти, най-накрая отстъпи, като така се сложи край и на една невиждана от над 160 години насам криза в Конгреса.

Кевин Маккарти, снимка: AP

Очакваше се Маккарти да бъде избран още миналия вторник, когато бе първото заседание на обновения състав на Конгреса, коментираха световните агенции. Но през почти цялата седмица сагата продължи, спъвана от групата на тръмпистите в Републиканската партия. Те обвиняваха Маккарти, че отстъпва пред интересите на администрацията на демократите. Накрая те оттеглиха опозицията си на кандидатурата на Маккарти, след като получиха гаранции за големи отстъпки, сред които и процедура, целяща улесняване на отстраняването на председателя на Камарата на представителите.

Маккарти сега заменя на председателския пост демократката Нанси Пелоси и излиза от този труден вот в отслабена позиция, а неговият мандат начело на Камарата на представителите се очертава доста труден предвид очерталите се разделения.

След като сега председателят на Камарата на представителите е републиканец, се очаква, че с тази промяна ще дойдат и нови приоритети, поредица от разследвания и е възможно да се стигне до задънена улица в работата на институцията, която може да доведе до забавяне, ако не и до пълно спиране на програмата на президента Джо Байдън, посочва американският всекидневник “Ю Ес Ей тудей” (USA Today).

Републиканците контролират само Камарата на представителите, което означава, че в законодателен план партията не може да направи много, докато демократите контролират Сената, а Байдън има правото на вето. За сметка на това републиканците могат да се възползват от правомощията си в областта на разследванията. Очаква се дясната американска партия да наблегне на всички видове надзор, свързани с Белия дом, КОВИД-19, южната граница на САЩ и др., в рамките на правомощията на Камарата на представителите.

Още от Built.bg:  ЕСП препоръчва средствата за изпълнение на целите за върховенството на закона в България да бъдат отпуснати изцяло

“Републиканците са готови за незабавни действия”, заяви Алиса ДаКуня, съпредседател на отдела за изследване на дейността на Конгреса на адвокатската кантора “УилмърХейл” (WilmerHale). “Мисля, че въпросът е какво няма да бъде поставено на масата”, добави тя.

Един от законодателите, за които се очаква първи да предприемат стъпки, е представителят на Кентъки Джеймс Коумър, който ще оглави комисията за надзор в Камарата на представителите – основната разследваща комисия на институцията. Коумър обеща широкомащабни разследвания на финансовите сделки на Хънтър Байдън, след като изрази опасения, че Джо Байдън е бил компрометиран от бизнес интересите на сина си Хънтър. “Ако членовете на семейството на Байдън имат сделки с чуждестранни противници, това може да компрометира вземането на решения от негова страна като президент по начин, който застрашава националната сигурност”, написа Коумър в статия във в. “Уолстрийт джърнъл” (Wall Street Journal).

Снимка: AP

Друг важен противник на демократите вероятно ще бъде републиканецът от Охайо Джим Джордан, за когото се очаква да стане председател на съдебната комисия на Камарата на представителите. Очаква се Джордан да започне агресивна проверка на министерството на правосъдието заради претърсването на резиденцията в Мар-а-Лаго на бившия президент Доналд Тръмп.

Въпреки очакванията за безизходица, която може да продължи две години, ръководената от републиканците Камара на представителите и ръководеният от демократите Сенат ще трябва да работят заедно, за да приемат следващия годишен законопроект за разходите или ще рискуват спиране на работата на федералното правителство. Възможно е да има и други области на консенсус, още повече, че и двете камари разчитат на крехки мнозинства и ще трябва да работят заедно, за да постигнат нещо.

И двете партии искат да въведат ограничения за технологичните компании. Републиканците искат им търсят отговорност за това, което смятат за цензура на привърженици на тяхната партия и за предполагаем сговор между правителството и големите технологични компании, както и за предубеденост към консерваторите.

Още от Built.bg:  Айфеловата кула отново ще бъде затворена заради стачка

Демократите са съсредоточили разследванията си върху антитръстовите въпроси, справянето с речта на омразата, възхода на белия национализъм, връзката между социалните медии и влошаването на психичното здраве.

Въпреки че партиите имат различни гледни точки и двете твърдят, че искат отчетност. Има и достатъчно умерени политици, готови да работят с представители от другата страна, като сенатора демократ Ейми Клоубъшар от Минесота и републиканеца Кен Бък от Колорадо, които вече са работили заедно по антитръстово законодателство. Не е ясно за какъв вид законодателство могат да се споразумеят двете партии, но през следващите месеци е възможно комисиите на Камарата на представителите и Сената да поканят ръководители на технологични компании като свидетели в различни изслушвания.

Възможно е републиканците и демократите да успеят да работят заедно и за намаляване на инфлацията, но отново и двете партии имат различни идеи за това как да го направят. Републиканската партия до голяма степен се е съсредоточила върху усилията за намаляване на разходите, докато демократите продължават да настояват за програми за социални разходи.

Изключително малко вероятно е ключовите приоритети на демократите да успеят да преминат през контролираната от републиканците Камара на представителите.

След като през юни Върховният съд отмени конституционното право на аборт, демократите придвижиха законодателство в Камарата на представителите, което предвижда кодифициране на правото на аборт. Усилията им в крайна сметка се провалиха в Сената, но те бяха знак за ангажираността на демократите да закрепят правото на аборт в закона. Този стремеж едва ли ще получи подкрепа в ръководената от републиканците Камара на представителите, тъй като републиканското ръководство похвали решението на Върховния съд от миналото лято.

Снимка: AP

Освен това, всякаква възможност за съживяване на историческия разширен данъчен кредит за деца – ключов приоритет на Демократическата партия – вероятно също е извън всякакъв въпрос. Демократите се опитаха да прокарат кредита в приетия в края на декември общ законопроект за разходите, но републиканците се противопоставиха на мярката по време на преговорите, заявявайки, че кредитът ще увеличи нивата на инфлация.

Още от Built.bg:  Ограничават застрояването непосредствено зад плажовете по Черноморието

Тема, по която не е напълно изключено двете партии да се разберат, е продължаването на помощта за Украйна. Маккарти заяви, че няма да има “празен чек” за Украйна, ако той е председател на парламента. Но в Сената има широка двупартийна подкрепа за предоставяне на повече военна и финансова помощ на Украйна. С оглед на скептицизма на Маккарти, наблюдателите очакват да бъдат установени връзки между Камарата на представителите и Сената относно това колко и какъв вид помощ трябва да бъде предоставена на Украйна в борбата й срещу нашествието на Русия.

Но дори на фона на признаците за засилване на противопоставянето между партиите, Белият дом изрази известен оптимизъм относно съвместната работа с Конгреса. Президентът Джо Байдън изтъкна неотдавнашното приемане на закон за разходите на стойност 1,7 трилиона долара – който беше приет с подкрепата на 18 сенатори републиканци и девет републиканци в Камарата на представителите – като доказателство, че републиканците и демократите могат да постигнат съгласие във все по-разделения Вашингтон. “Този законопроект е още едно доказателство, че републиканците и демократите могат да се обединят, за да постигнат резултати в полза на американския народ и аз очаквам с нетърпение да продължим двупартийния напредък през следващата година”, заяви Байдън.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам