Бюлетин

Какво цели най-голямото освобождаване на петрол от стратегическия резерв на САЩ?

Американският президент Джо Байдън оповести вчера освобождаването на по милион барела суров петрол дневно от стратегическия резерв (SPR) на САЩ в продължение на следващите шест месеца. Ройтерс обяснява каква е целта на тази мярка.

Охлаждане на пазара

Мярката е пряко следствие на руската инвазия в Украйна, засилила нестабилността на петролните пазари и покачила рязко цената на черното злато на световните борси.

Освобождаването е най-голямото досега в историята и възлиза на общо 180 милиона барела, което е равно на световното потребление на петрол за два дена.

САЩ освобождават петрол от стратегичесикя си резерв за трети път през последните шест месеца.

Снимка: AP

Намеса на Международната агенция по енергия

Възможно е днес Международната агенция по енергия (МАЕ), в която освен САЩ членуват още 30 развити страни, но не и Русия, да обяви, че също освобождава петрол от стратегическия си резeрв.

На 1 март МАЕ оповести за четвърти път в своята история освобождаване на петрол от резерва си. Става дума за 60 милиона барела, което е най-голямото в историята на организацията.

Като част от този ход САЩ обявиха пускането на 30 милиона барела от своя резерв.

През ноември 2021 г. Вашингтон обяви в тандем с Китай освобождаването на 50 милиона барела, но стъпката не даде резултат, тъй като цените продължиха да се покачват поради нарасналото търсене в резултат на икономическото възстановяване след пандемията от Ковид-19.

Защо е създаден стратегическият резерв?

САЩ създадоха стратегическия си резерв през 1975 г., след като наложеното през 1973 г. арабско петролно ембарго рязко повиши цените на горивата и нанесе удар на световната икономика.

Още от Built.bg:  Сбогувахме се с "колоса на американската дипломация Хенри Кисинджър". Погледът на западната преса

Президентите на САЩ са използвали резерва досега, за да успокоят петролните пазари по време на войни или когато петролната инфраструктура край бреговете на Мексиканския залив е понесла щети при преминаването на ураган.

Какво съдържа резервът?

В момента резервът на САЩ съдържа около 586 милиона барела петрол, разположени в няколко десетки естествени хранилища в четири строго охранявани места недалеч от бреговете на Луизиана и Тексас. Страната освен това поддържа малък резерв от нафта и бензин в североизточната част на САЩ.

Как петролът ще стигне до пазарите?

Тъй като е разположен в близост до големите американски рафинерии и петрохимически комплекси, резервът на САЩ може да пуска на пазара до 4,4 милиона барела дневно. По-малко от две седмици са необходими, за да бъде приведена в действие президентската заповед и първите барели да бъдат извадени на пазара, според министерството на енергетиката.

Ако петролът се продава, министерството провежда онлайн търгове, в рамките на които енергийните компании наддават, за да се сдобият с желаните барели.

Ако се провеждат суапови сделки, компаниите получават петрол, но са задължени след предварително определен период да го върнат заедно с лихвите.

Освен през последните шест месеца американските президент са разрешавали спешни продажби от стратегическия резерв още три пъти – през 2011 г. по време на размириците в Либия, през 2005 г. след преминаването на урагана Катрина и през 1991 г. по време на Първата война в Залива.

Суапови сделки са били разрешавани по-често, като последната такава е от септември 2021 г. след преминаването на урагана Айда.

Кои други страни поддържат стратегически резерв?

Още от Built.bg:  Международният печат за среащата между Джо Байдън и Си Цзинпин

САЩ притежават около половината световни стратегически петролни резерви. Заедно с останалите страни членки на МАЕ, сред които са Великобритания, Германия, Япония и Австралия, те са задължени да гарантират резерв, който да се равнява на 90 дни нетен петролен внос.

Япония разполага с най-големите резерви след САЩ и Китай.

Китай, който е асоцииран член на МАЕ и вторият най-голям потребител на петрол в света, създаде своя стратегически резерв преди 15 години, а през септември 2021 г. проведе първия търг на петрол от него.

Друг асоцииран член на МАЕ – Индия, третият най-голям вносител и потребител на петрол в света, също поддържа стратегически резерв.

Държавните резерви от петрол на страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), голяма част от които са членки и на МАЕ, през януари са възлизали на 1,2 милиарда барела.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам