Бюлетин

Какво да очакваме от „Реките на София“ тази година

Фестивалът „Реките на София“ започва днес и ще продължи до 3 септември край Перловска река в Южен парк 2.

„Основното послание, което искаме да отправим, е, че през София минават истински, живи реки, които имат потенциала да радват града и да бъдат пълноценна част от него“, казва Мартин Янков, основател на фондация „Колективът“ и организатор на събитието.

Реките на София, 2022 г., снимка: БТА

Тази година на фестивала ще има няколко сцени, пригодени към естествения хабитат на реката. Ще участват етно групата „4етно“, артистът Иван Шопов, The Science, уличните музиканти JamBure и други.

Предвидени са над 40 събития. В първата вечер Inside joke Stand up comedy ще забавлява гостите на реката от водната сцена, а в неделя програмата ще завърши с късометражно кино насред горските звуци. През трите дни на фестивала малки и големи ще имат възможност да се насладят още на циркови, научни и арт работилници, йога, хендмейд базар и отборно състезание с въпроси за ботаниката, екологията, географията и, разбира се, реките, коментират от „Колективът“.

Реките на София, 2022 г., снимка: БТА

 

Тазгодишното издание на „Реките на София“ предлага и специален интерактивен урок по активизъм и градско планиране. Той се реализира с подкрепата на Бюрото на Европейския парламент в България. Част от паралелната програма на „Реките на София“ е и първият национален форум Placemaking Connected: Bulgaria, който има за цел да създаде мрежа на организациите, ангажирани с градско развитие в България. Откритият урок ще изследва алтернативни форми на гражданско участие и възможните роли в процеса по създаване на намеси в градската тъкан.

Реките на София, 2022 г., снимка: БТА

От няколко години „Колективът” развива и на национално ниво инициативата „Реките на града”, която през 2023 се проведе в Стара Загора, Велико Търново, този уикенд предстои в Габрово, а след софийското издание ще гостува и в Синеморец.

Още от Built.bg:  "Насекомо" превръща метаболизма на мухата в технология за безотпадъчно производство на храни

Както писа БТА, фестивалът поставя на фокус към едно от малкото места в града, където реката е бистра и все още в естественото си корито, за да покаже една възможна и по-добра гледна точка към софийските реки.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам