Бюлетин

Какво е бъдещето на Панаира в Пловдив

Липса на кворум попречи да се проведе извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив за бъдещето на Международен панаир-Пловдив. От 51 общински съветници на заседанието днес се регистрираха 19.

Искането за извънредна сесия бе инициирано от съветници от различни политически сили, за да се гласува отново решението как да гласува представителят на община Пловдив на предстоящото Общо събрание на акционерите на дружеството “Пълдин Туринвест”, насрочено за 9 януари. Основна точка е увеличаване на капитала на дружеството чрез апортирането в него на притежаваните от община Варна 29 на сто от Панаира. След прехвърлянето се очаква делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център да нарасне на 79,36 процента, а община Пловдив да стопи своите 25 процента участие на 20,64 на сто.

В края на ноември съветниците отказаха апорта, но въпреки това Георги Гергов се опита да го впише в Търговския регистър. Община Пловдив заведе дело в Окръжен съд – Пловдив, с което блокира вписването, а Апелативният съд потвърди спирането на регистърното производство. Последва предложение от бизнесмена да прехвърли на община Пловдив два процента от акциите и шест дка от “Международен панаир – Пловдив”, ако администрацията одобри апорта на акциите на община Варна в “Пълдин Туринвест” АД. Така на сесията на 19 декември съветниците решиха да гласуват “за” всички точки на общото събрание.

Снимка: БТА

Съпредседателят на “Демократична България” и народен представител Христо Иванов заяви пред журналисти, че ще търси отговорност от Бойко Борисов за това, което се случва, по всички политически начини. Това не е просто казус, свързан с един имот или община, става дума за знаков казус и в национален план, отбеляза Иванов. По думите му той е илюстрация за това как руското влияние и корупцията в България се обединяват, за да спрат развитието на страната и да я плячкосат. Виждаме как ГЕРБ се крият от взимането на ясно решение, с което да определят волята на Общинския съвет да не се харизва окончателно Пловдивския панаир на Гергов, заяви Иванов. Според него казусът е тест за всички твърдения за евроатлантизъм.

Още от Built.bg:  Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката
Христо Иванов, снимка: БТА

Всеки носи лична отговорност за действията си, коментира липсата на общински съветници кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той припомни предложението на Георги Гергов, но не заяви категорично дали го одобрява. Панаирът си е на пловдивчани и си остава тук, допълни кметът.

В залата на Общинския съвет присъстваха граждани, които настояваха панаирът да не се “подарява” на Гергов и скандираха “оставка”.

Общински съветници отново внесоха искане за нова извънредна сесия със същото предложение за 9 януари, преди Общото събрание на “Пълдин Туринвест”АД.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам