Бюлетин

Какво показват резултатите от парламентарните избори в Гърция

Абсолютно мнозинство ще има дясноцентристката партия Нова демокрация в следващия гръцки парламент, показват междинните резултати след преброяване на гласовете в почти всички избирателни секции след днешните парламентарни избори.

При преброени 99,6 процента от гласовете Нова демокрация получава 40,55 процента, което ще ѝ даде 158 места в 300-членния гръцки парламент. Това е възможно поради приложената избирателна система, която дава допълнителни места на първата сила в изборите.

На второ място остава лявата СИРИЗА, която продължава да губи подкрепа и засега получава едва 17,84 процента или 47 депутатски места. Единствената областна единица, в които тя излиза на първо място, както и на предишните избори, е Родопи в Северна Гърция.

Снимка: AP

Трето е лявоцентристкото движение ПАСОК с 11,85 процента и 32 места.

Гръцката комунистическа партия, която е подкрепена от 7,69 процента, ще има 20 депутати.

Следват две партии от крайната десница с близък резултат. Изненадващо „Спартанци“, подкрепена от бившия ръководен функционер на забранената „Златна зора“ Илиас Касидиарис, който е в затвора, получава 4,64 процента и 13 депутати, а „Гръцко решение“ на Кириакос Велопулос има подкрепата на 4,44 процента и ще получи 12 депутатски места.

На седмо място е консервативната партия НИКИ („Победа“) с подкрепа от 3,69 процента и 10 депутати.

Последната партия, която влиза в гръцкия парламент, е лявата евроскептична партия „Плевси елефтериас“ („Курс на свободата“) с 3,17 процента и 8 депутати.

Останалите партии остават под прага от 3 процента.

В телевизионно обръщение вечерта след изборната си победа лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис заяви, че ще бъде премиер на всички гърци.

Кириакос Мицотакис, снимка: AP

„Гражданите ни дадоха силен мандат да пристъпим по-бързо по пътя на големите промени, от които има нужда родината ни“, каза той.

Още от Built.bg:  Европейската прокуратура е извършила в Бойчиновци обиски по разследване за злоупотреба с европейски средства

Мицотакис благодари на избирателите за доверието, което са гласували на Нова демокрация. „Целите ни са високи и трябва да бъдат високи през един втори мандат, който може да преобрази Гърция с динамични темпове на развитие, които ще увеличат заплатите и ще намалят неравенствата. С по-добро обществено и безплатно здравеопазване. С една ефективна и цифрова държава и една силна родина на първата линия на Европа“, заяви лидерът на Нова демокрация.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам