Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Какво постига забраната на САЩ за внос на руски петрол

След като Русия засили военната си кампания в Украйна, убивайки цивилни и предизвиквайки масова бежанска криза, президентът на САЩ Джо Байдън обяви вчера забрана за внос на руски петрол в САЩ. Критиците на Русия твърдят, че налагането на санкции върху нейния износ на енергийни източници ще бъде най-добрият – може би единственият – начин да се принуди Москва да се оттегли.

Пълното ембарго би било най-ефективно, ако включва и европейските съюзници, които също отчаяно искат да се сложи край на насилието в Украйна и опасността, която Москва представлява за континента. И все пак далеч не е ясно дали цяла Европа ще се включи в ембаргото, въпреки че Великобритания обяви вчера, че ще прекрати вноса на руски петрол до края на годината.

За разлика от САЩ, Европа е силно зависима от енергийните източници, които внася от Русия – втория по големина износител на суров петрол в света след Саудитска Арабия. Докато САЩ биха могли да заменят сравнително малкото количество гориво, което получават от Москва, Европа не би могла, поне не в скоро време.

Нещо повече, всяко ограничаване на руския износ на петрол може да доведе до още по-високи цени на петрола и бензина на двата континента и да затрудни допълнително потребителите, бизнеса, финансовите пазари и световната икономика.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ПРИ ЗАБРАНА НА РУСКИЯ ПЕТРОЛ ОТ СТРАНА НА САЩ?

Тъй като цените на бензина в САЩ се покачват все повече, администрацията на Байдън е изправена пред нарастващ натиск да наложи допълнителни санкции на Русия, включително забрана за внос на петрол.

Засега широката американско-европейска забрана изглежда трудно постижима. В понеделник германският канцлер Олаф Шолц даде да се разбере, че страната му, която е най-големият потребител на руски енергийни източници в Европа, не планира да се присъедини към каквато и да е забрана. В отговор заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман намекна, че САЩ биха могли да действат самостоятелно или с по-малка група съюзници.

ВРЕДИ ЛИ НА МОСКВА ЗАБРАНАТА НА САЩ ВЪРХУ РУСКИЯ ПЕТРОЛ ?

Въздействието върху Русия вероятно ще бъде минимално. САЩ внасят малък дял от руския износ на петрол и не купуват никакъв природен газ от Русия.

Миналата година около 8 на сто от вноса на петрол и петролни продукти в САЩ е бил от Русия. Общо този внос възлиза на еквивалента на 245 млн. барела през 2021 г., което е приблизително 672 000 барела петрол и петролни продукти на ден. Но вносът на руски петрол бързо намалява, тъй като купувачите избягват това гориво.

Още от Built.bg:  Built анализ: За 10 години некачествените горива са намалели 5 пъти

Тъй като количеството петрол, което САЩ внасят от Русия, е скромно, Русия потенциално би могла да продаде този петрол другаде, може би в Китай или Индия. Все пак вероятно ще трябва да го продава с голяма отстъпка, тъй като все по-малко купувачи приемат руски петрол.

Ако в крайна сметка Русия бъде изключена от световния пазар, държави като Иран и Венецуела могат да бъдат “приветствани обратно” като източници на петрол, казва Клаудио Галимберти, анализатор в „Ристад Енерджи“. Такива допълнителни източници на свой ред биха могли да стабилизират цените.

Екип от служители на администрацията на Байдън беше във Венецуела през уикенда, за да обсъди енергийни и други въпроси, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки. Тя каза, че служителите са обсъдили редица въпроси, включително енергийната сигурност.

“Като елиминираме част от търсенето, ние принуждаваме цената на руския петрол да се понижи, а това намалява приходите на Русия”, каза Кевин Бук, управляващ директор в „Клиървю енерджи партнърс“. „Теоретично това е начин да се намали печалбата на Русия от всеки продаден барел, може би не с много, но с малко. Най-важният въпрос е дали ще се стигне до по-голям натиск от другата страна на Атлантическия океан”.

КАК БИ МОГЛА ДА СЕ ОТРАЗИ ЗАБРАНАТА НА ПЕТРОЛА ОТ РУСИЯ ВЪРХУ ЦЕНИТЕ?

Новината за предстоящата забрана на руския петрол в САЩ доведе до най-високите цени на бензина, регистрирани някога, като вчера галон обикновено гориво се продаваше средно за 4,17 долара.

Преди месец петролът се продаваше за около 90 долара за барел. Сега цените се покачват до около 130 долара за барел, тъй като купувачите избягват руския суров петрол. Рафинериите вече се опасяваха, че ако бъдат наложени санкции, ще разполагат с петрол, който няма да могат да препродават.

„Шел“ заяви вчера, че ще спре да купува руски петрол и природен газ и ще закрие своите бензиностанции, доставката на авиационни горива и други дейности там, дни след като външният министър на Украйна разкритикува енергийния гигант, че продължава да купува руски петрол.

Още от Built.bg:  Офис пазарът в София с лек спад

Енергийните анализатори предупреждават, че цените могат да достигнат до 160 или дори 200 долара за барел, ако купувачите продължат да избягват руския суров петрол. Тази тенденция може да доведе до поскъпване на бензина в САЩ над 5 долара за галон – сценарий, който Байдън и други политически фигури отчаяно се опитват да избегнат.

НАМАЛЯВА ЛИ ВЕЧЕ РУСКИЯТ ВНОС?

Американската петролна индустрия заяви, че споделя целта за намаляване на зависимостта от чуждестранни енергийни източници и се ангажира да работи с администрацията на Байдън и Конгреса. Дори и без санкции някои американски рафинерии прекратиха договорите си с руски компании. Вносът на руски суров петрол и продукти се е понижил.

“Нашата индустрия предприе значителни и смислени стъпки за прекратяване на отношенията си с Русия и доброволно ограничаване на руския внос”, заяви Франк Макиарола, вицепрезидент на Американския петролен институт, най-голямата лобистка група в петролната и газовата индустрия.

Предварителните данни на министерството на енергетиката на САЩ показват, че вносът на руски суров петрол е намалял до нула през последната седмица на февруари.

ЩЕ СЕ СЪГЛАСИ ЛИ ЕВРОПА?

Забраната за внос на руски петрол и природен газ ще бъде болезнена за Европа. Русия доставя около 40 процента от природния газ за отопление на домовете, електроенергия и промишлени нужди и около една четвърт от петрола за Европа. Европейските служители търсят начини да намалят зависимостта си, но това ще отнеме време.

Британският министър на икономиката Квази Квартенг заяви, че страната му ще използва остатъка от годината, за да намали постепенно вноса на петрол и петролни продукти, за да “даде на пазара, бизнеса и веригите за доставки повече от достатъчно време да заменят руския внос”, който представлява 8 на сто от търсенето във Великобритания.

Вчера германският министър на икономиката Роберт Хабек защити досегашното европейско решение за изключване на руската енергетика от санкциите.

“Санкциите бяха избрани умишлено, така че да повлияят сериозно на руската икономика и на режима на Путин, но също така бяха избрани умишлено, така че ние като икономика и нация да можем да ги поддържаме дълго време”, каза Хабек. “Необмисленото поведение може да доведе до точно обратното.“

Още от Built.bg:  Оптимистичният срок за началото на изработване на техническия проект за тунела под Шипка е 2025 г

„През последните 20 години ние се превърнахме във все по-зависими от вноса на изкопаеми енергийни източници от Русия,” каза Хабек. “Това не е добро състояние на нещата.”

Вицепремиерът на Русия Александър Новак подчерта тази неотложност, като заяви, че Москва би имала „пълното право“ да спре доставките на природен газ за Европа по газопровода “Северен поток 1”, за да реагира огледално срещу Германия за спирането на паралелния газопровод “Северен поток 2”, който все още не функционира. Новак добави, че “ние не сме взели това решение” и че “никой няма да има полза от това”. Изявлението му бележи промяна в сравнение с по-раншните уверения на Русия, че няма намерение да прекъсва доставките на газ за Европа.

Намирането на алтернативни доставки на петрол е по-лесно от природния газ. Други държави биха могли да увеличат производството на петрол и да го доставят в Европа. Но голяма част от петрола ще трябва да бъде заменена, а това ще повиши цените още повече, тъй като петролът вероятно ще трябва да пътува по-далеч.

Замяната на природния газ, който Русия доставя на Европа, вероятно е невъзможна в краткосрочен план. По-голямата част от природния газ, който Русия доставя на Европа, се транспортира по тръбопроводи. За да го замени, Европа ще внася предимно втечнен природен газ (LNG). Старият континент не разполага с достатъчно тръбопроводи, които да разпределят газа от крайбрежните съоръжения за внос до по-далечните части на континента.

През януари две трети от американския износ на втечнен природен газ е бил насочен към Европа, сочат данни на S&P Global Platts.

Макар че американските производители на петрол и газ биха могли да сондират за повече природен газ, техните съоръжения за износ вече работят с пълен капацитет. Разширяването на тези съоръжения ще отнеме години и милиарди долари.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам