Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Какво представлява арт проект „Обитатели: в търсене на по-добра среда“

Източник: БТА

Арт проект „Обитатели: в търсене на по-добра среда“ е представен в старозагорския парк “Александър Стамболийски”. Това съобщават от местната администрация на официалния си сайт. Целта на експозицията е да запознае гражданите със значимите проекти, които се изпълняват по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, както в Стара Загора и областта, така и в страната. И да се постигне видимост на обектите, изградени със средства от програмата, които обикновено са в изолирани райони в покрайнините на населените места и често остават невидими за хората.

Изложбата представя снимки и фигури, създадени от скулптора Мартиан Табаков. Експозицията може да бъде видяна от старозагорци и гостите на града до 14 юли. След това изложбата ще бъде представена в Бургас, Варна и Русе.

Община Стара Загора

Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ инвестира над 3 милиарда лева в 381 проекта за зелена и екологична инфраструктура в цяла България. С тези средства програмата е успяла да подпомогне изграждането на над 500 километра водопроводи и над 1300 километра канализационна мрежа. Изградени и модернизирани са 16 пречиствателни станции за отпадни води. Програмата финансира закупуването на 385 екологосъобразни превозни средства: трамваи, тролеи и електрически автобуси, които се ползват от 10 общини с общо население от 2,6 млн. души.

В началото на т.г. в Стара Загора бяха представени първите 18 електрически автобуса, доставени по проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014 -2020. Обща стойност на проекта е 44 897 786.65 лева, от които европейско финансиране е в размер на 38 163 118,65 лева, а 6 734 668,00 лева е националното съфинансиране. Проектът трябва да бъде завършен на 5 август т.г.

Още от Built.bg:  Лейбъристите във Великобритания печелят изборите
Община Стара Загора

Паралелно с това в момента дружеството „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД изпълнява изпълнява проект за подмяна на водопроводна и канализационна мрежа. По време на него ще бъде подменена над 40 километра водопроводна мрежа и реконструирана близо 17 километра от канализационната мрежа. Ще бъдат обособени общо 14 водомерни зони в централните квартали на града, в които да се измерва подадената и консумираната вода, ще се следят дебит и налягане.

Целта е разтоварване на мрежата и предпазването ѝ от препълване при интензивни дъждове. Проектът ще бъде реализиран до края на 2023 г. и в градовете Казанлък, Чирпан и Раднево. Общата му стойност е близо 122 млн. лева и е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура за директно предоставяне.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам