Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Какво представлява концепцията за “Зелен ринг София”

Концепцията за реализация на “Зелен ринг София” представи главният архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков, съвместно с екипа на Общинско предприятие “Софияплан” и Фондация “Зелена линия”, пред граждани днес в Регионалния център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”.

Концепцията включва подробни урбанистични анализи и план за действие за трансформирането на трасе от 30 км, неизползвани терени в София по протежението на неактивни жп трасета, изоставени инфраструктурни обекти, крайречни, производствени и жилищни територии и паркове. Тя е създадена от екипа на “Софияплан” заедно с инициаторите на проекта от екипа на фондация “Зелена линия София“.

Първият участък от Зеления ринг ще свързва кварталите “Слатина” и “Изток”, а след като бъде завършен, развитието на проекта ще продължи към “Дианабад” и “Хладилника”.

Арх. Светослав Александров от фондация “Зелена линия София” отбеляза, че целта на организацията е създаването на зелена линия в града, която да обединява кварталите, зелената система и индустриалните зони с отпаднала функция, които могат да бъдат съживени.

Станимира Николова, урбанист от екипа на общинското предприятие “Софияплан“, представи първата фаза от проекта, която представлява градоустройствени анализи. Тя отбеляза, че целта на работата между фондацията, общината и общинското предприятие е да намери най-доброто решение за подобни територии в града и да определи по какъв начин да се използват, за да са ползотворни за гражданите в бъдеще.

По думите ѝ „Зеленият ринг“ ще ни позволи лесно и бързо придвижване през зелена среда. Тя отбеляза още, че около 82% от собствеността на земята, върху която ще бъде изграден рингът, е общинска или държавна.

Волята на всички хора, които са заети в този процес, е да се реализира липсваща пешеходна и велосипедна връзка, която да повтаря и да контактува близо до трети градски ринг, каза арх. Здравко Здравков.

Още от Built.bg:  Виолета Коритарова: До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

Той отбеляза, че София е още в генезиса на своето развитие. Тя е заложена с радиално-концентрична система и дори отделни фрагменти от ринга да се изпълняват в отделни етапи, те ще подобряват реално пешеходната и велосипедната свързаност, добави той.

Смятам, че този проект е един от най-важните за града, наред с развитието на метрото и на третия градски ринг, който се припокрива на много места със “зеления ринг”, изтъкна столичният кмет Йорданка Фандъкова, която също присъства на събитието.

„Зелен ринг София“ е проект за 30-километров линеен парк в София, който ще свърже повече от 30 квартала с велосипеден и пешеходен маршрут и значително ще подобри мобилността в града. Основа на концепцията е възможността за свързване на различни паркове, повишаване на пешеходната и велосипедната достъпност между отделни жилищни квартали, осигуряване на достъп от жилищни квартали до обекти на зелената система и разнообразни функции, които хората всекидневно имат интерес да ползват, като публични сгради, училища, детски градини, спортни обекти и др. Трансформацията може да даде достъп до ново мултифункционално парково пространства на близо 250 000 души в 30 софийски квартала. “Зеленият ринг” може да служи и като важна пешеходна връзка и гръбнак на велосипедна мрежа, която значително да подобри мобилността в града.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам