Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Какво представлява новият турски електромобил ТОГГ

Снимка: Facebook

Първият турски електрически автомобил ТОГГ (TOGG) се готви да покори европейския пазар, на който планира да излезе още в края на тази или началото на следващата година.

“Турция се надява, че първият й голям производител на електрически автомобили ще постави страната пред кормилото на автомобилната индустрия”, пише АФП в обширен материал.

Специализираното германско издание “Ауто Билд” също похвали турския производител на електромобили ТОГГ в публикация тези дни, озаглавена “Турските Тесли са много добри”.

В репортажа на АФП от завода на ТОГГ в Гемлик, окръг Бурса, се посочва, че турският район Мармара (окръзите около Мраморно море, сред които Истанбул) се е превърнал в един от водещите центрове на световната автомобилна индустрия.

Мениджър на компанията, отговарящ за производството, заяви, че миналата година заводът е произвел 20 000 автомобила, докато в същото време заводът на Тесла е произвел през първата си година само 2000 бройки.

Днес турската автомобилна индустрия изнася около 70 на сто от продукцията си за Западна Европа, отбеляза пред АФП Левент Тайлан, независим консултант.

ТОГГ бе основана през 2018 г. като съвместно предприятие между четири турски компании и търговската камара на страната, за да насочи автомобилната индустрия към електрическото бъдеще, напомня АФП. Освен SUV, до 2030 г. компанията ще произвежда още три модела – фастбек, C-хечбек, B-SUV и B-MPV. Представеният по-рано тази година фастбек седан, T10F, е планиран да бъде пуснат в продажба в Турция през следващата година, а след това и на европейския пазар.

Производственият капацитет на ТОГГ има за цел да достигне 100 000 автомобила годишно, а когато заводът в Бурса достигне пълния си капацитет, този брой да се увеличи до 175 000. Целта на марката е до 2030 г. да произвежда един милион автомобила в петте сегмента.

Още от Built.bg:  САЩ ще отдели допълнителни 100 млн. д. през следващите три години за достъпни жилища

Президентът Реджеп Тайип Ердоган се стреми да превърне автомобилния производител в точка на национална гордост, като моделът T10X бе пуснат на пазара през март 2023 г., точно преди президентските избори в страната. От пускането си на пазара ТОГГ T10X е заел почти една трета от продажбите на електромобили в Турция, според данни на Асоциацията на автомобилните дистрибутори и мобилността (ODMD), като през 2023 г. са продадени 19 583 автомобила.

Общите продажби на електрически превозни средства в страната достигат рекордните 65 562 единици през 2023 г., което представлява 6,8 процента от общия автомобилен пазар.

По данни на ODMD през първите четири месеца на тази година продажбите са се увеличили с над 270 процента до над 20 250 броя. ТОГГ е продал около 7148 единици, което представлява почти 35,3 на сто от пазара, от януари до април.

ТОГГ се надява, че T10X ще се появи на пазара в Германия до края на годината и във Франция през следващата година, посочва още АФП.

Моделът беше подложен на тест драйв от “Ауто Билд”, като списанието даде пълна оценка на интериорния и екстериорния дизайн на автомобила, сравнен с чуждестранни марки от същия сегмент, посочва турският в. “Йени шафак”.

“Свидетели сме на раждането на марка, която води до промяна на цялата индустрия. TОГГ ще стъпи в Германия в началото на 2025 г. и ще навлезе на европейския пазар”, заяви пред турската държавна телевизия ТРТ Хабер турският министър на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър и добави, че днес броят на ТОГГ по пътищата е близо 30 000.

Още от Built.bg:  Урсула фон дер Лайен остава начело на Европейската комисия

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам