Бюлетин

Какво предвижда европейският план за икономии на газ през зимата

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС постигнаха по-рано днес съгласие по предложения от Европейската комисия план за икономии на газ за периода от август до март, в случай че доставките на синьо гориво от Русия спрат напълно.

Преди началото на войната в Украйна 40 на сто от газа, използван в ЕС, идваше именно от Русия.

Ройтерс обобщава какво точно да договорили министрите.

Доброволно намаляване на потреблението

Всички страни членки трябва на доброволни начала да свият потреблението си с 15 на сто спрямо средното им потребление за периода 2016-2021 г.

Намалението може да стане задължително в случай на извънредна ситуация, но само ако 15 страни членки се съгласят на тази стъпка.

ЕК може да предложи въвеждането на задължително свиване, ако рисковете от липса на газ се увеличат, или ако 5 страни членки поискат мярката да бъде задействана.

Изключения

Отначало ЕК предложи всички страни да възприемат задължителното 15-процентно намаляване на потреблението, но редица страни, сред които Испания, Полша и Гърция, се противопоставиха на тази идея.

Сделката предвижда редица изключения от т. нар. задължително намаляване на потреблението на газ.

То не важи, например, за Ирландия и Малта, които не са свързани с европейските газопреносни мрежи, както и за балтийските страни, чиито електропреносни мрежи са свързани с Русия.

Държавите, които до август преизпълнят заложените от ЕС цели за запълване на газохранилищата, ще могат да намалят потреблението си с по-малко от 15 на сто. Това важи за десетина държави, сред които и Германия, чиито газохранилища в момента са запълнени на 66 процента при заложена цел от 45 процента.

Още от Built.bg:  RWE планира да инвестираа 55 милиарда евро в проекти по целия свят

Страните, които имат ограничени възможности да изнасят газ за други държави от ЕС, също могат да поискат по-малко намаляване, но при условие, че изнесат толкова газ, колкото могат. Това се отнася най-вече за Испания, която не разчита на руски доставки. Мадрид обяви, че и да намали потреблението си, това няма да помогне на другите страни членки.

Солидарност

До сделката се стигна след седмица преговори и първоначално съпротива от много страни членки.

Гърция, например, обяви, че няма нужда да намалява потреблението си, тъй като може да се справи, в случай на спирането на руските доставки.

Полша, която е без руски газ от април, се противопостави на идеята индустрията в дадена държава да ползва по-малко газ, за да подпомогне други страни, които изпитват недостиг.

В края на краищата единствено Унгария отказа да приеме сделката, според два европейски дипломатически източника.

Високопоставени служители на ЕС изразяват съмнения, че планът ще гарантира наличието на достатъчно газ за зимата. Те обаче бяха единодушни, че е в интерес на страните от ЕС да пестят газ за зимата дори и без Брюксел да ги задължава. Въпреки дългите месеци на свити доставки от Русия и рекордни цени, потреблението на газ в ЕС е намаляло с едва около 5 процента.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам