Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Камарата на строителите предлагат промени в методиката за индексиране

Building Tower Crane Architectural  - Engin_Akyurt / Pixabay

Значителни промени в методиката за индексиране на договорите с публични възложители предлага Камарата на строителите в България в становище до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от Камарата. То е внесено в рамките на общественото обсъждане на подготвените от регионалното министерство изменения и допълнения в нея.

КСБ предлага в методиката изрично да се запише, че тя е задължителна за всички договори, сключени след процедура по Закона за обществените поръчки, включително тези, чието изпълнение е приключило, но още са в гаранция.

“Често възложители по различни причини отказват индексация или я ограничават неоснователно, което на практика спира изпълнението на обектите”, каза председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев, цитиран в прессъобщението. “С отказа да се актуализират цените по вече извършените оскъпени дейности, на практика се наказват коректните фирми, които не са спрели изпълнението на задълженията си въпреки затрудненията”, добави той.

В становището си КСБ предлага още в методиката да се запише, че ако възложителят откаже неоснователно индексация, изпълнителят може да прекрати изпълнението на договора, без да търпи санкции за това.

В началото на октомври беше публикуван за обществено обсъждане Проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение и допълнение на Методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация. Приемането на проекта на ПМС се налага заради констатирания нееднозначен подход при определяне размера на изменението на цената на основни стоки и материали, формиращи стойността на договор за обществена поръчка и рамково споразумение за строителство в резултат на инфлация, се посочваше в мотивите към промените на Методиката.

Още от Built.bg:  АПИ: Основният ремонт на Дунав мост при Русе започва следваща седмица

Предвижда се за нуждите на индексацията да се прилага индексът към тримесечието, в което дейностите по съответния договор са фактически извършени. Предлага се методиката да не бъде прилагана в хипотеза на забава на изпълнителя по договора, дължаща се на негово виновно поведение, се посочва в мотивите към предложенията за промени. На изменение подлежат цените за строително-монтажни работи по договори за обществени поръчки и рамкови споразумения за строителство, извършени след 30 юни 2021 г. , пише в проекта на ПМС за промени в Методиката.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам