Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Камарата на строителите в България – скептични по отношение на изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост

От Камарата на строителите в България са скептични по отношение на изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, защото проблемът с инфлацията и с промените на цените и липсата на механизъм за индексация на цените на строителните материали, енергията и труда в България, са страхотна пречка. Това коментира изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Валентин Николов на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Той посочи, че масово фирмите отказват да участват в търговете, което е много обезпокоително и застрашително за развитието на отрасъла и за икономиката на страната. Николов коментира, че проблемът не е само български. Оказа се, че в Италия също липсва механизъм за индексация на цените. Старите демокрации, особено Германия и Франция, имат някакви механизми, които работят отдавна. Някои от страните от Централна и Източна Европа нямаха, но създадоха междувременно, посочи той. Николов отбеляза, че от месеци говорят по тази тема с изпълнителната и законодателната власт у нас. Според него, ако не можем да усвоим парите, те ще отидат за други страни, които са по-гъвкави.

Иоанис Партениотис, снимка: БТА

Вицепрезидентът на КТ “Подкрепа” и председател на Федерация “Строителство, индустрия и водоснабдяване” – “Подкрепа” Иоанис Партеонитис посочи, че не само има загуба на интерес от страна на фирмите да участват в обявени търгове, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, но под голяма заплаха е изпълнението на всички капиталови проекти, които са по различни оперативни програми. Няма оперативна програма, която да не е засегната, коментира той. По думите му липсата на интерес е поради тази непредсказуемост за индексирането на суровините, енергията и труда. Това, което индикира правителството – надявам се да си свършат работата, да намерят механизъм, с който да бъдат оползотворени отпусканите средства от Европа за развитието и стабилитета на икономиките на страните-членки, допълни той.

Още от Built.bg:  Джулиан Асандж ще бъде освободен след 14-годишна съдебна драма

От Камарата на строителите в България и Федерация “Строителство, индустрия и водоснабдяване” – “Подкрепа”, отчетоха изпълнението на проект за подкрепа на социалния диалог в строителството “SUSODCO”, реализиран в периода от 2020 г. до май т.г., в партньорство с работодателски и синдикални организации от Словения, Унгария, Хърватия, Гърция и Кипър. Един от резултатите от проекта е създаването на специализирана безплатна платформа за социален диалог в строителната индустрия. Реализирани са и четири виртуални събития за изграждане на капацитет в работодателските и синдикалните организации за социален диалог в сектора. България е била домакин на едно от събитията, посветено на дигиталната революция и цифровите умения в строителния бранш.

Иоанис Партеонитис коментира, че в момента в строителството дигитализацията е в начален стадий. По думите му в довършителните работи навлизат роботи, които заместват работната сила.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам