Бюлетин

Канада забрани на чужденците да купуват жилища в страната

В Канада влезе в сила закон, с който за срок от 2 години се забранява на чужденците да закупуват жилища в страната, предаде ДПА.

Това право имат само канадските граждани и тези, които са със статут на постоянно пребиваващи в Канада. Забраната е в сила и за гражданите на САЩ.

Допускат се някои изключения, съгласно които определени категории чуждестранни граждани могат да придобиват жилищни имоти в страната. Те важат за дългосрочно пребиваващи чуждестранни студенти, за лица, които са подали заявления за получаване на  бежански статут, както и за чужденци с временни разрешителни за работа в Канада.

Канада през зимата. Снимка: AP

Канадският премиер Джъстин Трюдо и другите привърженици на забраната твърдят, че тя ще помогне за ограничаване на покачването на цените на жилищата в страната. Торонто и Ванкувър често са включвани сред 10-те градове в света, в които е най-скъпо да се закупи жилище, отбелязва ДПА.

Противници на новия закон изтъкват, че в канадската провинция Онтарио, в която се намира Торонто, и в Британска Колумбия, където е разположен Ванкувър, само 6 процента от жилищните имоти не са собственост на лица, които “не са от Канада”, по официални данни на канадското правителство. Те смятат, че забраната ще има ограничен ефект върху нарастването на цените на жилищата в страната.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам