Бюлетин

Капсулата “Орион” на НАСА се приводни в Тихия океан след полет до Луната

Капсулата на НАСА “Орион” се завърна на Земята в неделя след светкавично бързо обратно пътуване от Луната и се приводни с парашут в Тихия океан край бреговете на Мексико, съобщи Асошиейтед прес. Тестовият полет трябва да отвори пътя за следващата пилотирана мисия около Луната.

Капсулата навлезе в атмосферата със скорост, 32 пъти по-висока от скоростта на звука, и издържа на температури от 2760 градуса по Целзий, преди да падне в океана близо до остров Гуадалупе край Баха Калифорния. Кораб на американския военноморски флот бързо прибра апарата и тримата му мълчаливи обитатели – тестови манекени с вибрационни сензори и радиационни монитори.

НАСА определи спускането и приводняването като почти съвършени.

Развълнуван съм. Това е необикновен ден (…) Той е исторически, защото сега ние се завръщаме в космоса, дълбокия космос, с ново поколение.

Това каза администраторът на НАСА Бил Нелсън от контролния център на мисията в Хюстън.

Снимка: AP

Успехът на мисията позволява на НАСА да продължи по график с подготовката за следващия полет на “Орион” около Луната, предвиждан за 2024 г. с четирима астронавти, които ще бъдат обявени в началото на следващата година. Този полет ще бъде последван от кацане на Луната на двама астронавти още през 2025 г., а целта е да бъде установена в крайна сметка постоянна лунна база. Дългосрочният план предвижда изпращането на експедиция до Марс в края на 30-те години на века.

За последно астронавти кацнаха на Луната преди 50 години, на 11 декември 1972 г., когато Юджийн Сърнън и Харисън Шмит от екипажа на “Аполо 17” прекараха три дни на повърхността на спътника на Земята. Та бяха последните от общо 12 астронавти, посетили Луната.

“Орион” беше изстреляна от космическия център “Кенеди” на 16 ноември. Това е първият полет от новата лунна програма на НАСА, наречена “Артемис” (Артемида) на името на митологичната сестра на Аполон (“Аполо”).

Снимка: AP

Скоростта, с която апаратът се завърна на Земята, а именно 40 000 км/ч, е значително по-висока от скоростите при завръщане от ниска земна орбита, поради което капсулата беше снабдена с нов, усъвършенстват топлинен щит, който беше тестван за първи път в космически полет. За да бъдат намалени гравитационните натоварвания, “Орион” за кратко навлезе в атмосферата и отскочи обратно, което позволи да бъде определена по-точно и точката на приводняване.

“Не мисля, че някой от нас би могъл да си представи по-успешна мисия”, каза ръководителят на мисията Майк Сарафин.

“Орион” измина 2,25 млн. километра, докато се приближаваше към Луната, след което навлезе в широка и стръмна орбита в продължение на почти седмица, преди да се отправи обратно към Земята. На два пъти апаратът се приближи на разстояние от 130 км от Луната и достигна до максимално разстояние от 430 хиляди км от Земята.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам