Бюлетин

Караджов: Инхаус договорите, сключени от предишното редовно правителство са незаконни

Инхаус договорите, сключени от предишното редовно правителство, са незаконни, заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Това се случи по време на блиц контрола в парламента в отговор на депутатски въпрос за лотовете 1, 2 и 3 на магистрала “Хемус”. Той обясни тезата си с данни от юридически анализ, включително и с данни на правната дирекция на Министерството.

Снимка: БТА

По думите на министъра инихаус процедурите са нищожни или унищожаеми, по което юристите все още спорят. Оттам е спорният правен ефект, допълни Караджов. Той съобщи, че договорите са сключени при отсъствие на каквато и да е техническа възможност “Автомагистрали” ЕАД да направи над 80 на сто от реалните строително-монтажни работи, като по този начин става заобикаляне на Закона за обществените поръчки. След като има такова заобикаляне на закона, то правното действие, което е извършено, също е незаконно, каза министърът. Той посочи, че работата по първите отсечки на магистрала “Хемус” никога не е спирала. През изминалата година се е правило строителство по тези договори, макар и нищожни или унищожаеми, защото те пораждат правен ефект и този правен ефект трябва да се изпълнява, каза Караджов и допълни:

Извършеното през изминалата година е актувано преди мен, в този смисъл се е породило задължение от страна на Агенция “Пътна инфраструктура” да плати на държавната “Автомагистрали” за извършената работа, което е направено, допълни министърът. В този смисъл, по сключените от предишното редовно правителство незаконни договори за инхаус поръчка е извършвана работа през 2021 г., заради което на 22 декември АПИ е разплатила актуваните и реално извършените строителни работи на магистралата.

Министърът каза, че докато тези договори не са прогласени за нищожни или унищожаеми, те са действащи, като посочи, че при прекратяването им ще има сериозни последствия за държавата, която ще загуби 50 процента от дадените 4 млрд. лева. Вицепремиерът съобщи, че по темата е необходимо да се предприемат съответните правни действия, които да бъдат обмислени внимателно и посочи, че това трябва да са действия на правителството.

Още от Built.bg:  Пътната агенция пита българите кои участъци се нуждаят от ремонт през 2023 г.

Той съобщи, че по това се работи и допълни, че те включват наказателна част, наравно с гражданската. Когато рисковете за националния интерес бъдат дефинирани, в които сме влезли заради сключването на тези договори, когато юристи ни посъветват как да излезем от този капан, заложен в миналото, тогава ние ще ги внесем в НС, заяви вицепремиерът.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам