Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Караджов: Инхаус договорите, сключени от предишното редовно правителство са незаконни

Инхаус договорите, сключени от предишното редовно правителство, са незаконни, заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Това се случи по време на блиц контрола в парламента в отговор на депутатски въпрос за лотовете 1, 2 и 3 на магистрала “Хемус”. Той обясни тезата си с данни от юридически анализ, включително и с данни на правната дирекция на Министерството.

Снимка: БТА

По думите на министъра инихаус процедурите са нищожни или унищожаеми, по което юристите все още спорят. Оттам е спорният правен ефект, допълни Караджов. Той съобщи, че договорите са сключени при отсъствие на каквато и да е техническа възможност “Автомагистрали” ЕАД да направи над 80 на сто от реалните строително-монтажни работи, като по този начин става заобикаляне на Закона за обществените поръчки. След като има такова заобикаляне на закона, то правното действие, което е извършено, също е незаконно, каза министърът. Той посочи, че работата по първите отсечки на магистрала “Хемус” никога не е спирала. През изминалата година се е правило строителство по тези договори, макар и нищожни или унищожаеми, защото те пораждат правен ефект и този правен ефект трябва да се изпълнява, каза Караджов и допълни:

Извършеното през изминалата година е актувано преди мен, в този смисъл се е породило задължение от страна на Агенция “Пътна инфраструктура” да плати на държавната “Автомагистрали” за извършената работа, което е направено, допълни министърът. В този смисъл, по сключените от предишното редовно правителство незаконни договори за инхаус поръчка е извършвана работа през 2021 г., заради което на 22 декември АПИ е разплатила актуваните и реално извършените строителни работи на магистралата.

Министърът каза, че докато тези договори не са прогласени за нищожни или унищожаеми, те са действащи, като посочи, че при прекратяването им ще има сериозни последствия за държавата, която ще загуби 50 процента от дадените 4 млрд. лева. Вицепремиерът съобщи, че по темата е необходимо да се предприемат съответните правни действия, които да бъдат обмислени внимателно и посочи, че това трябва да са действия на правителството.

Още от Built.bg:  Строителният сектор във Великобритания се съживява

Той съобщи, че по това се работи и допълни, че те включват наказателна част, наравно с гражданската. Когато рисковете за националния интерес бъдат дефинирани, в които сме влезли заради сключването на тези договори, когато юристи ни посъветват как да излезем от този капан, заложен в миналото, тогава ние ще ги внесем в НС, заяви вицепремиерът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам