Бюлетин

Караджов: Коридор номер осем трябва да стане част от основната Трансевропейска транспортна мрежа

“Нашият регион трябва да бъде място на мир, сигурност и стабилност. А това няма как да се случи без европейската интеграция на страните от Западните Балкани.“

Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов във видеообръщение към участниците в международната конференция по регионално развитие „Предизвикателства и перспективи пред регионалното развитие на Западните Балкани“ в Прищина. Домакин на събитието е регионалният министър на Косово Факрим Дамка. В конференцията участват министър-председателят на Косово Албин Курти, министърът на местното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски, представители на ресорните министерства и агенции на Турция, Босна и Херцеговина, Албания и др.

По думите на министър Караджов подобряването на транспортната свързаност в региона е от ключово значение. Затова страната ни заедно с Република Северна Македония и Албания трябва да настояват пред Европейската комисия трасетата по коридор 8 да станат част от основната Трансевропейска транспортна мрежа.

„Балканите имат нужда от модерни жп линии, от летища, от безопасни пътища и магистрали, за да могат хората да пътуват свободно, да правят бизнес и да общуват помежду си“, подчерта министърът. Той добави, че балансираното регионално развитие е важно, защото, за да имаме модерна и икономически силна Европа, трябва да имаме силни региони, без остри различия в икономиката и стандарта на живот.

„Това е основен приоритет в регионалната политика на България“, беше категоричен вицепремиерът, затова през следващите години усилията ни ще бъдат насочени към прилагане на нов регионален подход, който отчита местните нужди и потенциала на всяка територия.

В конференцията участва и началникът на политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството Катерина Граматикова. Тя представи инициативата на МРРБ за създаване на Фонд за регионално развитие.

Още от Built.bg:  Цените на жилищата в България са се увеличили с 13,4 на сто през четвърто тримесечие на 2022 г.
Снимка: МРРБ

„Това е нов инструмент за целево субсидиране на по-слабо развитите региони в страната, финансиран от държавния бюджет с индикативен размер от 1 млрд. лева“, обясни Граматикова. Фондът ще подпомага общините за подобряване на услугите от общ интерес и благоустройството на териториите.

В панела по регионалните политики на Балканите Десислава Георгиева – директор на дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ в МРРБ представи потенциала на трансграничното сътрудничество като елемент на силната регионална политика.

„Икономическите и здравни кризи, климатичните изменения и природните бедствия не познават граници и чрез проектите за трансгранично сътрудничество общностите от двете страни на границите научават, че съвместно могат да намерят по-устойчиви решения“, изтъкна Георгиева. По думите й този тип проекти дават стабилна основа за продължаване на сътрудничеството след изтичане на проектите, съвместни инициативи, трансфер на ноухау и по-интензивно сближаване.

Снимка: МРРБ

На конференцията представителите на МРРБ споделиха опита в разработването и прилагането на политики за регионално развитие, ориентирани към нуждите, потребностите и конкурентните предимства на територията. Акцент в представянето беше концепцията за интегрирано териториално развитие в България, която насърчава сътрудничеството между властите, неправителствения сектор, академичната общност, бизнеса за намиране на най-подходящите решения на териториалните проблеми.

Подчертана беше добавената стойност на интегрирания подход за координация на различните финансови инструменти, публични, частни, национални и международни.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам