Бюлетин

Караджов: МРРБ е в състояние да предложи поетапно въвеждане на новите тол тарифи

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е в състояние да предложи поетапно въвеждане на новите тол тарифи, като от 1 юли да влезе само половината от увеличението, което беше планирано, но за целия обхват на второкласната пътна мрежа, а останалите 50 на сто от увеличението да влезе от 1 януари следващата година. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в началото на срещата с представители на транспортния бранш. На нея ще бъдат обсъдени промените в работата на тол системата, които досега бяха дискутирани в работната група. Това ще даде желаната от бранша предвидимост, допълни министърът.

Предложението на бизнеса бе да бъдат въведени поетапно новите тол тарифи с проценти увеличение в различен период.

Гроздан Караджов, снимка: БТА

По другото предложение на бранша за въвеждане на отстъпка от тол таксите на база изминато средномесечно разстояние и за ДДС върху тол таксите, министърът каза, че вече е говорил с финансовия министър и пое ангажимент да се подготви становище и по двата въпроса. Ако е възможно върху събрани тол такси да се дават такива, да ги наречем за обем отстъпки, и бюджетът позволява, със сигурност от моя страна ще имате подкрепа за въвеждане на такава система през тези следващи шест месеца, каза министърът.

По отношение на ДДС върху тол таксите до месец се очаква да има яснота. Имаме достатъчно време да бъде приложен такъв подход, ако е възможен, по сегашното законодателство, допълни министърът. По предложението за повишаване на събираемостта от контролната дейност по претоварените коли сме в синхрон и следващите 6 месеца поемам ангажимент да се въведе такава ефективна система, която да не дава възможност да бъде заобикаляна, заяви министърът.

Още от Built.bg:  Министър Шишков: Държавата предостави над 20 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата в Община Карлово

По предложението на бранша за ограничаване на транзитния трафик само по транзитните коридори министърът каза, че има проблем с това да се укаже кои са тези коридори. Трудно е да намерим дори и легална дефиниция за тях, а възниква още едни проблем, който трудно може приемливо да се комуникира с обществото – как едни превозвачи ще плащат тол такса върху част от второкласната пътна мрежа, които редовно ги използват за товарни курсове, а на друго място по стечение на обстоятелствата, където има нулеви ставки, няма нищо да плащат, коментира министърът.

Запазвам позицията си, че цялата второкласна пътна мрежа трябва да влезе в обхвата на тола и да бъде таксувана, което означава, че който използва магистралите, пътищата първи и втори клас, да плаща – както тежкотоварните, така и лекотоварните автомобили, заяви Караджов след срещата с представителите на превозвачите.

Ние дадохме редица предложения, от които само това беше прието – за стъпаловидно въвеждане на тол таксите, за всичко останало ние не срещнахме разбиране, коментира пред журналисти Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Той допълни, че по отношение на пътищата втори клас, които ще бъдат толувани, българският гражданин ще го усети по джоба си следващите два-три месеца, защото това ще рефлектира върху всички стоки, които се превозват с камиони.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам