Бюлетин

Караджов определи като „дискусионен“ тавана от 15 процента за индексация на строителните договори

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов определи като „дискусионен“ предложения таван от 15 процента за индексация на строителните договори. Той говори по темата по време на форум на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) на тема “Бъдещето на Европа и България през призмата на кризите”. Събитието се проведе днес в София.

Караджов коментира, че се водят разговори както с НСОРБ, така и с Камарата на строителите. “Знаем, че и общините, и строителните фирми настояват за по-висок таван”, посочи той. И добави, че има две седмици, в които да се уточни точният процент. През това време се обсъждат промените в Закона за обществените поръчки. С тях ще се даде възможност на правителството, чрез постановление, да измени правилника за приложение на закона като всъщност инсталира методика, която касае само строително- монтажните работи, а индексирането ще е върху целия договор, обясни министърът. По думите му се използва „темпът на нарастване на строителните материали в шест отделни подсектора“ заради ръста на инфлацията.

Гроздан Караджов. снимка: БТА

Първата сряда, след като влезе законът в сила, готовата методика за индексиране на строителните договори ще я приемем и на Министерския съвет, увери Караджов.

По време на блиц контрола в парламента на 3 юни министър Караджов посочи, че единствената точка, по която няма все още консенсус между строителния бранш и Министерския съвет, е за размера на тавана на индексацията в строителството. Ние предлагаме 15 на сто, а Камарата на строителите в България и Националното сдружение на общините – 30 на сто, каза той.

Още тогава той допълни, че предстоят разговори по темата между първо и второто четене на предложенията за промени в Закона за обществените поръчки, с които се регулира този процес. Едва след като влезе в сила това изменение ЗОП, ще влезе в спешен порядък, буквално следващата сряда, и тази методика за Постановление на Министерския съвет.

Още от Built.bg:  Шишков: Строителството на газовата връзка Гърция-България трябва да е готово до неделя, за да се пристъпи към Акт 15

Министерството на регионалното развитие публикува в средата на май Проект на методика за индексиране на разходите по договори, сключени при условията на Закона за обществените поръчки и прилагане на ПМС № 160 от 1 юли 2016 г. за определяне правилата за разглеждане и оценяване на оферти и сключването на договорите в процедурата за избор с публична покана от бенефициенти на безвъзмездна финансова помощ от Европейските структурни и инвестиционни фондове при инфлационни процеси.

Караджов напомни по време на блиц контрола, че в НС е внесен законопроект за изменение на ЗОП, с който се дава възможност на МС чрез свое постановление да направи промени в Правилника за приложение на ЗОП, което ще се изрази в тази методика за индексация на цените.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам