Бюлетин

Караджов пред депутати: Магистрала Русе – Велико Търново е важен инфраструктурен проект

Снимки: БТА

Изграждането на магистралния път Русе – Велико Търново е важен инфраструктурен проект и подготовката по работата по него продължава. Това заяви днес министър Гроздан Караджов пред депутати, по време на парламентарния контрол.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството напомни, че магистралата ще е дълга 132,8 километра, като изграждането й е разделено на три участъка. Към момента проектът за участъците Русе – Бяла и обход на Бяла се намира в МРРБ за разглеждане и приемане от Националния експертен съвет по устройството на територията и регионалната политика. След одобрението му се очаква да стартира отчуждителна процедура, като такива процедури обикновено отнемат около една година, каза министърът.

Работата на оценителната комисия продължава по обществената поръчка за определяне на изпълнители за изработване на техническия проект и строителството по две обособени позиции за участъка Русе – Бяла и за обхода на Бяла. В момента се прави оценка на получените оферти. След края на работата на комисията ще се притъпи към подписването на договорите за изпълнение на инженериг.

Планират се сключване на договорите през май 2022 г. и съответно приключване на строителството през 2028 г. за участъка Русе – Бяла и април 2027 г. за обхода на Бяла, в случай че решенията за определяне на изпълнител за съответната обособена позиция не бъдат обжалвани.

От парламентарната трибуна министър Караджов съобщи още, че по индивидуалния отчет към 30 септември 2021 г. ,”Български ВиК холдинг” ЕАД отчита загуба от 944 000 лева. Допълни също, че холдингът не е възлагал поръчка от типа инхаус. 

Още от Built.bg:  Шишков ще възложи проучване за изграждането на скоростен път или магистрала от ГКПП “Маказа“ до магистрала „Марица“

Министър Гроздан Караджов заяви, че към 10 януари тази година размерът на собствения капитал, разходваните и разполагаемите средства на холдинга са: собствен капитал -1,040 млрд. лева, в това число парични средства – 1 млрд. лева, апорт на дълготрайни материални и нематериални активи – 2,5 млн. лева, непаричина вноска, собственост върху дялове във ВиК оператори – 37,7 млн. лева.

На фона на един милиард, който стои вече втора година в холдинга, не е направено много коментира министърът. В същото време холдингът подпомага ВиК дружествата не само парично, а като им оказва техническа и друга помощ, за да може да се участва в европейски програми, по които има отпуснати средства, като чрез тях има много по-голям обем на направените и на очакваните инвестиции, допълни министърът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам