Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Караджов: Работната група е двигателят, който ще задвижи двустранните ни отношения в правилната посока

Имаме всички предпоставки да покажем, че работната група е двигателят, който ще използва политическия импулс и ще задвижи двустранните ни отношения в правилната посока и на още по-висока скорост. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов при откриването на второто заседание на междуведомствената работна група за сътрудничество с Република Северна Македония (РСМ) в областите инфраструктура, транспорт и свързаност. Срещата се провежда в сградата на Министерството на регионалнoто развитие и благоустройството.

Снимка: БТА

Той изтъкна, че на 25 януари е било поставено началото на нов етап в отношенията между двете държави. Дългоочакваното развитие на съвместните ни приоритети става възможно чрез работата на четири тематични групи, една от които е нашата, каза министърът. Натоварени сме с големи очаквания да постигнем практически резултати и това не е случайно – от една страна, защото за първи път имаме ясен политически консенсус за много по-интензивен диалог, а от друга – икономическите загуби от нереализираните инфраструктурни проекти вече създават проблеми и от двете стани на границата, допълни министърът. Той посочи, че пред комисията стои възможността да бъде полезна за хората, като улесни пътуванията, като се свържат бизнесите и се отговори адекватно пред предизвикателствата на енергийните системи.

Освен тези теми, комисията ще обсъди и новата програма за трансгранично сътрудничество, по която са предвидени над 31 млн. евро, каза министърът, като изтъкна, че сумата е два пъти по-голяма спрямо предишния програмен период. Смятам, че сме длъжни да постигнем поне два пъти по-високи резултати, отбеляза Караджов.

Снимка: БТА

Имаме план, стъпвайки върху меморандума от 2017 г. между правителствата на България и Северна Македония, гражданите на двете държави да ползват по-добри тарифи за роуминг, с което ще изпълним мечтата да паднат икономическите граници. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев при откриването на заседанието на междуведомствената работна група.

Още от Built.bg:  След дебата с Тръмп: Ще оцелее ли кандидатурата на Байдън за втори мандат?

Министър Събев отбеляза напредъкът в отношенията между двете държави в областта на транспорта, давайки за пример предстоящото откриване на авиолиния София-Скопие. Първият полет ще се осъществи на 11 февруари, петък, припомни той, а на него ще присъстват инвеститори от курортните комплекси на България и представители на туроператорите, за да обсъдят с македонските си колеги възможностите за пътуване и икономическия смисъл от новооткритата въздушна линия.

Заедно следваме пътя да постигнем пълна либерализация на автотранспортните разрешителни и доставки между македонските превозвачи и българските. Ще работим на един общ пазар заедно и това е много радостна новина.

Това каза още българският министър на транспорта. Той обяви, че с колегите си транспортни министри на Албания и на Република Северна Македония подготвят проект на писмо, с което ще поискат от Европейската комисия част от Коридор номер 8 да бъде присъединена към европейския проект “Западни Балкани”, с което финансирането на железница и магистрален автопът да бъде осигурена от Европейската общност.

Снимка: БТА

Министърът на енергетиката Александър Николов заяви при откриването на форума, че основна цел на срещата е как по-лесно и по-ефективно да си комуникират пазарите помежду си, включително, но не само на ниво инфраструктура, а общи пазари – не само електроенергия и пренос на природен газ, а също така и търговия на газ. По думите на министъра има доста възможности за напредък в кратко време, но има и доста теми, които за момента са трудни, особено с оглед волатилността на цените.

Той допълни, че това ще трябва в повече детайли да бъде обсъдено с министъра на икономиката на РСМ. По думите на българския енергиен министър интеграцията на пазари, които са на отворен принцип, ще бъде доста показателна за това как РСМ може да отбележи бърз напредък и в предстоящите й преговори за влизане в ЕС.

Още от Built.bg:  Стрелбата по Доналд Тръмб

България и Република Северна Македония обмислят провеждането на обща среща между представители на общините, намиращи се от двете страни на българо-македонската граница, стана известно в началото на днешното заседание на междуведомствената работна група. Възможността за провеждането на такава среща е обсъдена между българския министър на регионалното развитие Гроздан Караджов и министърът на местното самоуправление на Северна Македония Горан Милевски, като първоначалната идея е тя да се проведе някъде в Благоевградския регион. Министър Караджов отбелязва:

Предварително ще се допитаме до българските и северномакедонските общини за дневния ред на тази среща, както и за въпросите, по които те могат да обменят опит помежду си. Да се запознаят и да се почувстват като съседи в един и същи регион. Смятаме в следващия месец-месец и половина да реализираме тази идея.

В заседанието на междуведомствената работна група за сътрудничество в областите инфраструктура, транспорт и свързаност от страна на РСМ участват министърът на местното самоуправление Горан Милевски и министърът на транспорта Благой Бочварски. Министър Горан Милевски припомни, че се работи и за бъдещото отваряне на граничен пункт “Клепало”, което ще бъде от ползва за по-добрата транспортна свързаност между двете държави.

Снимка: БТА

Министър Благой Бочварски допълни, че днешната работна група е работна група за бъдещето, защото обсъжда проектите, които ще дадат възможност за развитие на двете държави и на целия регион. “Всичко, което правим, го правим за гражданите на двете държави и за бъдещето на региона. Заедно можем да създадем условия за по-силна икономика, по-безопасни пътища, за по-модерна инфраструктура и решаване на енергийните въпроси и проблеми, които днес са главна тема на всякъде в Европа”, посочи той.

Още от Built.bg:  Започва основният ремонт на Дунав мост

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам