Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Караджов: В строителството в България се насложиха две тежки кризи

Върху ковид кризата се насложи втора криза, свързана с войната в Украйна и най-вече ангажирането на Русия в тази агресия. В момента Русия и Украйна не са доставчици на България, а в мирно време те бяха едни от най-големите, особено за строителната индустрия, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на международния форум “Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост”. Организатор на форума е медия “Стандарт” в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Камарата на строителите, Камарата на архитектите, вестник “Строител”.

Караджов цитира данни на Националния статистически институт, според които произведената миналата година строителна продукция бележи спад с над 30 процента спрямо 2020 г. Тази година имаме лек повод за радост, защото има лек оптимизъм, тъй като браншът отбелязва четвърти пореден месец на годишна база ръст през февруари, каза министърът и изтъкна, че приносът за това е преди всичко на сградното строителство, което през февруари е нараснало със 7 на сто. Надяваме се да ускори ръста си спрямо повишението с 4,2 на сто в началото на 2022 г., допълни Караджов.

Да, наистина спадът в строителния бранш е 30 процента, но ако трябва да бъда честен, той е 50 процента, заяви по време на форума инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камарата на строителните в България.

По думите на Караджов в такава недобра ситуация е необходима и намесата на държавата. Едната линия, по която това трябва да стане, е като се предвиди индексация за договорите, които преди време са сключени при цени, които отдавна не са реалистични. Втората линия е като увеличи инвестициите си и най-вече като даде възможност на различни европейски програми и финансирания, които да се изпълняват или чието изпълнение предстои заедно с националното ни съфинансиране, каза министърът.

Още от Built.bg:  Built анализ: Невидимото влияние на заобикалящата среда върху здравето ни

Той напомни за значителния обем строителна работа, който предстои да бъде извършен с предвиденото финансиране в размер на близо 2,3 млрд. лева от Плана за възстановяване и устойчивост по проекти на структури на Министерството.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам