Бюлетин

“Карин дом” и Минерална баня “Банкя” са големите победители в конкурса “Български архитектурни награди 2022”

“Карин дом” във Варна и Централна минерална баня “Банкя” получиха големите награди в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди 2022”, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Церемонията се състоя вчера в София под патронажа на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Събитието бе кулминацията на честванията по повод 85-годишнината от създаването на КАБ. Наградените в конкурса проекти по традиция се номинират за престижните европейски награди за съвременна архитектура “Мис ван дер Рое”, съобщиха организаторите.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков връчи голямата награда в категорията за ново строителство на Unas Studio – автори на проекта за “Карин дом”. Сградата е резултат от международен конкурс, проведен в края на 2019 г. Целта е във Варна да се създаде център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални нужди и техните семейства. “Карин дом” е пространство с изцяло достъпна среда в синхрон с детските възприятия, където децата се чувстват като у дома.

Снимка: БТА

 

За първи път в рамките на конкурса бе присъдена голяма награда за опазване на културно-историческото наследство. Отличието получи проектът за реставрация на Централна минерална баня “Банкя”, изготвен от “Георгиев Дизайн Студио”. Призът бе връчен от главния архитект на СО Здравко Здравков и директора на НИНКН арх. Петър Петров. Банята е изградена между 1907 и 1911 г. и е обявена за недвижима културна ценност. Сградата е забележителен представител на архитектурата от началото на ХХ в. Целта на проекта е консервация, реставрация и социализация на историческата сграда като спа център. Водещ принцип при проектирането и изпълнението е съхранението на оригиналния облик на старинното здание.

В рамките на конкурса бяха връчени 8 специални отличия. 

Четири от тях са в категорията за ново строителство:

– Проект за благоустрояване на ул. “Алеко Константинов” в Бургас, изработен от “Архитекти Урбана”. Това е една от най-старите улици в Бургас, свързваща пл. “Тройката” с пешеходната зона по ул. “Св. св. Кирил и Методий”. Основната цел на проекта е превръщането на съществуващото занемарено пространство в оживено място за отдих, социални контакти и културен живот. Проектът цели да стимулира творческите индустрии и занаятите в града, като същевременно осигурява удобна пешеходна връзка между централния градски площад и пешеходната зона по ул. ” Св. св. Кирил и Методий”.

– Културно-информационен център “Мелницата” в с. Кърпачево, област Ловеч, по проект на Студио NADA. Старата Мелница e построена около 1933 г., а през 2020 г. Сдружение “Деветашко Плато” наема сградата и поема инициативата за нейното възстановяване. Проектът цели максимално запазване на “суровата” естетика, автентичност на оригиналната тъкан и деликатно интегриране на новата функция. В началото на 2022 г. сградата започва да функционира като културно-информационен център, който събужда обществения и културния живот на региона.

– Amara Sugar Hotel е най-новият бутиков хотел в Слънчев бряг, реализиран по проект на “Проектта Студио”. Сградата е решена в неутрални сиви тонове с премерени черни акценти, за да изпъкне максимално фасадното и богатото дворно озеленяване. Проектът предвижда северната фасада да бъде покрита напълно от диви лози. Целта е да се осигури зелена среда за пълноценна почивка на посетителите.

– Реконструкция на 90-то СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин” в София по проект на “Лусио Архитекти”. Целта е да се създаде учебно пространство, което е в синхрон със световните тенденции и иновации в проектирането на учебна среда. По този начин учениците от прогимназиален етап са стимулирани да продължат обучението си в гимназиален в модерна и нестандартна обстановка, която ги провокира да развиват заложбите си.

Четирите специални награди в категорията за опазване на наследството са:

– Дворецът на културата и спорта във Варна е многофункционален комплекс за конгресни, културни и спортни събития. Той е в списъка на обектите с предстоящ статут на недвижима културна ценност. Основната му зала “Конгресна” е реконструирана в синхрон със съвременните изисквания на международните спортни федерации. Приложени са актуални архитектурни, строителни, технически и инсталационни стандарти, които подобряват ползването, безопасността и достъпа на посетители с увреждания. Проектът е на “Ателие Серафимов Архитекти”.

Снимка: БТА

– Реновиране на градска художествена галерия в Пловдив по проект на “Арко Тийм”. Сградата е построена през 1881 г. за Девическо училище и днес има статут на недвижима културна ценност. Фасадите са реставрирани в оригиналния им вид, като по стари снимки са установени цветовете на сградата. След прецизно заснемане на дървената дограмата, са изработени точни копия от същия материал. Особено внимание е отделено на възстановяването на компрометираната мазилка и орнаментите.

– Реставрация на къщата на софийския търговец Андрей Арсов в София по проект на арх. Руси Делев. Сградата е проектирана през 1911 г. от известния архитект Карл Хайнрих и е със статут на недвижима културна ценност. “Литекско България” поетапно осъществява цялостна реконструкция и реставрация. Целта е сградата да се превърне в представителен офис на дружеството собственик.

– Голямата мелница в Балчик е реставрирана в оригиналния си вид по проект на “Стронгил Строй”. Обособени са две изложбени зали, концертна зала, пет ателиета за художници, ритуална зала, център за обществена подкрепа. Мелницата е построена от Анонимното индустриално дружество през 1909 година. Наети са две германски фирми, които за година изграждат най-модерно оборудваната мелница на Балканите.

От името на КАБ бяха връчени две награди за цялостно творчество на акад. арх. Георги Стоилов и проф. арх. Тодор Кръстев.

Близо 40 проекта участваха в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди”. Те бяха разделени в две категории – 22 стандартни проекти и 17 за опазване на културно-историческо наследство. Това е най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който стимулира добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство. Отличителна черта на конкурса е безпристрастното международно жури от архитекти със забележителни сгради и постижения в портфолиото си. Тази година председател на журито бе Рекс Бомбардели, директор на френското архитектурно студио 2Portzamparc, което проектира забележителни сгради и градска среда в целия свят.

Проектите в категорията за опазване на наследството бяха оценявани от отделно жури под председателството на директора на НИНКН арх. Петър Петров.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам