Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Карла Дел Понте призова за издаване на международна заповед за арест на Путин

Бившият главен прокурор на Международния наказателен съд Карла Дел Понте призова за издаване на международна заповед за арест за руския президент Владимир Путин, предаде Асошиейтед прес.

“Путин е военнопрестъпник“, каза Дел Понте в интервю за швейцарския вестник “Тан”. Тя допълни, че е била особено потресена от масовите гробове в Украйна, които са й напомнили най-лошите мигове от войната в бивша Югославия.

“Надявах се никога да не видя повече масови гробове. Тези умрели хора имат близки, които дори не знаят какво е станало с тях. Това е неприемливо”, допълва Дел Понте.

Тя казва, че има ясни доказателства за извършвани военни престъпления в Украйна. ТДел Понте добавя, че атаките срещу цивилни, унищожаването на граждански сгради и дори разрушаването на цели градове са военни престъпления в Украйна.

Според нея евентуално разследване в Украйна би било по-лесно, отколкото в Югославия, защото самата страна е поискала това. Настоящият главен прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан посети Украйна миналия месец.

“Ако МНС открие доказателства за военни престъпления, то трябва да се върви нагоре по командната верига, докато се стигне до тези, които са взели решенията”, казва Дел Понте. И допълва, че би било възможно дори да се държи отговорност на Путин.

Дел Понте даде интервюто за швейцарската медия по повод публикуването най-новата й книга. Дел Понте наблюдаваше разследванията на Международния наказателен съд в Руанда, Сирия и бивша Югославия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам