Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Катедралата” – новият мега стадион на “Милан” и “Интер”

Има ли по – подходящ град, където да се издигне футболната “Катедрала” от Милано? Там, където Дуомо напомня за величието на Бог, ще бъде построен и стадион, като никой друг, който да показва величието на футбола. 

Проектът е дело на “Попопус” – глобална дизайнерска компания, която работи в четири континента, а гордостта и са именно внушителните стадиони. 

Новият дом на Интер и Милан

Всъщност проектът е за много повече от стадион. Новият спортен и развлекателен комплекс ще бъде само за пешеходци, с парк от 50 000 кв.м и подземен паркинг. 

Решението е обявено от община Милано през ноември и предвижда пълна промяна на района в квартал Сан Сиро, където в момента се намира стадион “Меаца”.  

Около “Катедралата” ще изникне нов квартал, посветен на спорта и свободното време. Зелената площ ще бъде 50 000 кв.м, което е естествено продължение на стремежа на общината за намаляването на застроения обем в съответствие с най-новите регулации. Това е регламентирано и от Плана за управление на територията на град Милано.

Паркингът в кваратла ще бъде в специално обособена подземна зона. Повечето от спортните и развлекателни дейности – разположени както на закрито, така и на открито – ще бъдат безплатни или ще бъдат транспортно свързани с града. 

Вече има и ясна времева рамка кога уникалният спортен комплекс ще бъде готов. След решението на община Милано, клубовете ускориха процеса за финализиране на проекта, избраха архитектите от “Пополус” и стартираха следващата фаза, за да представят финален проект през 2022 г.

Кой ще проектира футболната “Катедрала”?

Още от Built.bg:  Стрелбата по Доналд Тръмб

“Пополус” има 21 офиса на четири континента, с над 800 служители. През последните 38 години са разработили повече от 3200 спортни проекта, давайки живот на някои от най-емблематичните спортни арени в света, включително стадион Уембли, главните стадиони за Олимпийските игри в Сидни 2000 и Лондон 2012, стадион Emirates и стадион Тотнъм Хотспър в Лондон, както и стадион Янки в Ню Йорк, стадион Groupama в Лион и Estadio Da Luz в Лисабон. 

През 2021 г. “Populous” ще завършат Climate Pledge Arena в Сиатъл, която ще да бъде първата по рода си арена с нулев въглерод в света.

Новият Сан Сиро ще бъде проектиран от офиса на Populous в Милано, с подкрепата на техния екип от EMEA в Лондон. Става въпрос за мултидисциплинарен екип, който ще ръководи проекта. Основна цел е да се подобри качеството на живот в Милано.

Катедралата ще бъде празник на художественото и културно наследство на Милано. 

Дизайнът е вдъхновен от две от най-известните сгради в града – Duomo di Milano и Galleria Vittorio Emanuele – това е гаранцията, че уникалният стадион ще се откроява от всяка друга спортна арена в света.

„Катедралата“ ще бъде дом на иновации и устойчивост. Новият стадион, заобиколен от зелена площ, ще бъде въглеродно неутрален. Стадионът ще е сертифициран по LEED, благодарение на най-иновативните материали и авангардни технологии, с които ше бъде построен. Иновациите стигат дори до използването на вода и електричество, както и контрола на шума. 

Достъпността и потребителското изживяване на стадиона също ще бъдат изключителни, обещават проектантите. “Катедралата” ще предлага безпрецедентна безопасност, комфорт и видимост. 

От Милан и Интер подчертават, че изключителният проект, ще създаде нови възможности за работа, ще прероди ключова градска зона в Милано и ще създаде нова зелена площ за всички граждани. 

Проектът има за цел да даде нова светлина на имиджа на Милано, както и и на италианския футбол.

Още от Built.bg:  Зелен водород, произведен със слънчева и вятърна енергия: Германия започва иновативно производство

„Новият Сан Сиро” ще бъде най-красивият стадион в света заради силната си идентичност и разпознаваемост. Атрактивна арена, достъпна и устойчива за град Милано, ще улесни растежа на клубовете и тяхната глобална конкурентоспособност“, коментира Паоло Скарони, президент на Милан.

Алесандро Антонело, корпоративен изпълнителен директор на Интер, казва: 

„Новият стадион на Милано ще бъде в изключителна съвременна зелена зона, в която може да се живее през цялата година. Новият квартал за спорт и отдих и неговият парк от 50 000 кв.м ще превърнат Сан Сиро в предпочитания квартал за спорт и забавления”.

„Катедралата ще се превърне в един от най-емблематичните стадиони в света. Той ще бъде модерен дом за легендарните клубове Милан и Интер и ще е сърцето на новия квартал. Той ще празнува културното наследство на Милано и ще е наслада за жителите на Милано за много поколения напред. Стадион на Милано и за Милано.” коментира Кристофър Лий, управляващ директор EMEA в Populous.

Снимки: www.nuovostadiomilano.com

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам