Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Казусът “Алепу”: Какво следва?

Снимка: БТА

В края на седмицата депутатът от ПГ “Продължаваме Промяната” Мирослава Петрова заяви в парламентарните колоари, че предстои възлагане на задание за проектиране за възстановяване на местността “Алепу“. Не закъсня и реакцията на инвеститора Стоян Василев. От ДНСК обясниха, че предстои дълга и сложна процедура, преди да започне събарянето на строежа на „Алепу” и възстановяването на защитената местност.

Управляващите обясниха, че строежът ще бъде отстранен, като ще остане единствено частта, която изпълнява укрепващи свлачището и терена функции.

Според Мирослава Петрова следва задание за проектиране, след което ще има проектиране за екологосъобразна рекултивация на терена и неговото възстановяване.

“То ще подлежи на одобрение от МОСВ, след това ДНСК издава заповед, която на база инвестиционните проекти, да укаже на собственика на терена да подходи към неговото възстановяване с негови сили и средства. Ако той не направи това, държавата влиза в своите законови правомощия и го прави, след което си търси средствата от собственика”, обясни депутатът.

На ход е ДНСК

До процедурата, която трябва да стартира за премахване на подпорната среда, ще се стигне след като ВАС обяви окончателно издаденото от община Созопол строително разрешение за нищожно. В официална позиция на ДНСК, изпратена до NOVA, пише че техническата експертиза от процедурата в момента е на етап избор на изпълнител. След нея ще стане ясно дали инвеститорът сам ще прецени  да събори ли строежа или държавата ще го премахне.

„Категорично до този момент няма никаква писмена кореспонденция или документ, който да ни адължава да извършим подобни действия. Преди дни в парламента една госпожа се изказа, че предстоят такива действия, но ние нямаме такива указания. Ще изкачаме становището на ДНСК. Ако има нещо положително то е, че от изказванията в НС стана ясно, че съоръжението е законно. То извършва своята функция, доказано е и черз периодичния мониторинг, който се извършва. Институциите работят по каналния ред, не е нужно да ни се дават нареждания през медиите”, обясни инвеститорът на строежа Стоян Василев.

Още от Built.bg:  Предварителни данни след приключване на евровота в страните от ЕС

Той акцентира на това, че трябва да се обърне внимание на конструкцията, преди да се премахва каквото и да е от нея.

Снимка: БТА

По – рано Василев публикува във Фейсбук профила си позиция, в която подчертава важни за него факти:

“Обръщаме внимание, че вече се говори не за „скрит“ хотел, а за укрепително съоръжение, контрафорси и наличие на активно свлачище, което съоръжението възпира, а съвсем доскоро това се отричаше. Също така още веднъж подчертаваме, че желанието да се запази съоръжението, като се махнели някои контрафорси е невъзможно без да се компрометира цялата конструкция, както е видно и от становища на Геозащита и МРРБ от 2020 г.
Приветстваме спазването на принципа за сила на правото, а не правото на силата – в този смисъл не приемаме изказвания, че макар и укрепителното съоръжение да е законосъобразно (както казва и г-жа Петрова в изказването си от 11.02.2022 г.), по причини, не намиращи опора в закона, държавата има намерение да налага провеждане на мероприятия в частен имот, за който собственикът има всички необходими разрешения за осъществяване на легитимно инвестиционно намерение”.
Стоян Василев, инвеститорът на строежа “Алепу”

В позицията си Василев приветства “желанието на правителството да се бори с корупцията и да действа законосъобразно и вярваме, че няма да действа избирателно и по желание и усмотрение на едно лице, без да се вникне в конкретния казус и проблем”.

Инвеститорът твърди, че е отворен  за диалог и е готов да съдейства, за да може да се изяснят всички детайли по този проект и да се предприемат необходимите законови действия.

До този момент сме отправяли молби за срещи с министерства и други заинтересовани страни, за да ги запознаем с пълната фактология по случая, но такива срещи все още не са осъществени“, пише още Василев.

Още от Built.bg:  Васил Божков излиза на свобода срещу 130 хиляди лева

В събота началникът на РДНСК – Бургас – инж. Райчо Янков, обясни за bTV, че предвид факта, че има регистрирано свлачище, не е целесъобразно строежът да бъде премахнат напълно, защото може да доведе до по – големи екологични щети. Райков подчерта, че всичко подлежи на съдебен контрол и може да се проточи във времето.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам