Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Казусът с Панаира в Пловдив ще се решава в съда

Казусът с вливането на акциите на Община Варна от Международен панаир – Пловдив в акционерното дружество “Пълдин Туринвест” ще се решава в съда. Това стана ясно, след като по време на Общото събрание на дружеството представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов е гласувал “за” апорта на акциите, но в същото време е изразил становище и мнение, че общината не дава съгласие за увеличаване на капитала и се възползва от блокиращата се квота по чл. 51б от Закона за общинската собственост. Преди събранието кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви пред медии, че ще обжалва решението, както го е задължил Общинският съвет.

Снимка: БТА

Вчера за втори път общински съветници от различни политически сили инициираха извънредно заседание на Общинския съвет в Пловдив по темата за Международен панаир – Пловдив, което не се проведе заради липса на кворум. Мотивът за свикването му беше, че решението на съветниците от 19 декември, с което задължиха Михайлов да гласува “за” апорта, но в същото време да използва блокираща квота, съдържа съществени противоречия, които водят до липса на ясна воля на Общинския съвет. Според инициаторите решението трябваше да бъде прегласувано и ясно да се посочи съгласни ли са или не капиталът на “Пълдин Туринвест” да се увеличи чрез вливането на варненските акции от Панаира. Това беше втори опит да се спре предаването на пълния контрол над Панаира на бизнесмена Георги Гергов. След вливането на 29 на сто от акциите на Варна, Гергов ще управлява 79 на сто от изложбения център, а Община Пловдив ще намали своите 25 процента участие на 20 на сто.

Още от Built.bg:  Към момента на територията на страната няма активни пожари

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов присъства и на двете сесии. Пред журналисти той коментира, че ще използват всички законови средства да се противопоставят на ликвидацията и източването по моделите от 90-те години на Панаира. Важното е, че вчера гражданите на Пловдив излязоха, каза Иванов и допълни, че общественото внимание и неприемането на случващото се е гаранцията за това, че Пловдив ще си спаси Панаира.

Христо Иванов, снимка: БТА

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин и лидерът на градската организация на социалистите и депутат от БСП Иван Петков също присъстваха на заседанието. “Това, което става, е срамно. Ако бяха убедени в решението си, съветниците трябваше да са тук, да се мотивират и да го потвърдят. Те обаче се скриха, защото добре разбират, че действията им са срещу интереса на държавата и срещу интереса на пловдивчани, които са ги избрали”, заяви Вигенин и допълни, че политическата отговорност трябва да се търси на най-високо ниво.

“Съветниците от т.нар. “Автентична лява БСП” не представляват БСП, пловдивската организация на партията има категорична позиция по въпроса, направихме и две декларации в Народното събрание. След като и днешният опит беше провален, ще търсим други начини да защитим Международния панаир от разграбване и застрояване”, заяви лидерът на пловдивските социалисти Иван Петков.

Стотици пловдивчани протестираха вчера пред сградата на общинската администрация срещу решението на Общинския съвет, водещо до придобиване от бизнесмена Георги Гергов на още дялове от Международен панаир – Пловдив. Протестът бе с надслов “Последен шанс да спрем кражбата на Панаира”.

Снимка: БТА

БТА припомня, че в края на ноември съветниците отказаха апорта, но въпреки това Георги Гергов се опита да го впише в Търговския регистър. Община Пловдив заведе дело в Окръжен съд – Пловдив, с което блокира вписването, а Апелативният съд потвърди спирането на регистърното производство. Последва предложение от бизнесмена да прехвърли  на Община Пловдив два процента от акциите и шест дка от Международен панаир – Пловдив за изграждане на опера, ако администрацията одобри апорта на акциите на Община Варна в “Пълдин Туринвест” АД. Така на сесията на 19 декември съветниците решиха да гласуват “за” всички точки на Общото събрание.

Още от Built.bg:  Безвъзмездно финансиране от САЩ на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад

За 12 години назад и повече Община Пловдив не е получила дивидент нито от “Пълдин Туринвест”, нито от Панаира, защото дружествата са на загуба, каза общинският съветник Веселина Александрова. Тя допълни, че загубите на “Пълдин Туринвест” са 106 млн. лева, а на Панаира – 26 млн. лева. По думите ѝ вече са се водили разговори и е напът да се внесе предложение панаирното градче да придобие статут на недвижимо културно наследство.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам