Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КЕВР е готова да въведе блок тарифи за тока и водата, ако парламентът й гласува правомощие

Electricity Electricity Pylon  - Dock8 / Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е готова, ако парламентът й гласува правомощие, да въведе блок тарифи за тока и водата. Това обясни председателят на КЕВР Станислав Тодоров в “Неделя 150” на БНР, попитан как хората могат да бъдат компенсирани за новите, по-високи цени.

Готови сме, ако Народното събрание (НС) ни гласува това правомощие, да въведем блок тарифи – до определено количество ток, вода да се плаща по една тарифа, над нея – цената да бъде по-висока. КЕВР е готова за такава мярка, има опит с такова ценообразуване и то може да бъде въведено с извънредно ценово решение на регулатора. В него може да попадне и парното, посочи Тодоров. Така например, ако си в двустаен апартамент, цената ще бъде тази, която домакинството е плащало м.г. – т.е. на практика няма да има увеличение, обясни той ефекта от мярката, ако бъде въведена.

По думите на председателя на регулатора българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в Европа.  Той смята, че бизнес потребителите трябва да имат дългосрочни договори и за електричество,  каквито те имат за газа.

Тодоров  уточни, че въвеждането на нулев акциз и намаляване на ДДС на девет на сто, каквото е намерението на управляващите, не са отчетени в предлаганите в момента цени. Когато НС ги гласува, цените за парното ще паднат, подчерта Станислав Тодоров. Според него, във всички парламентарни групи има осъзнаване, че енергийната криза ще продължи, независимо кой управлява. В енергийната комисия има единодушие, че трябва да се вземат мерки, добави той.

Председателят на КЕВР призова хората и бизнеса да предприемат мерки за намаляване на консумацията, защото, по думите му, в момента има енергийна криза, която Европа не е преживявала от 80 години, и трябва да бъде решена с усилията на всички в дългосрочен план. Русия използва енергийните си доставки като оръжие за оказване на международен натиск и няма да се откаже следващите години, това означава, че трябва да се мобилизираме като общество, посочи Тодоров. Защото, обясни той, сметката се плаща и въз основа на консумираното количество. Затова, според него, е добре през лятото да се вземат мерки за намаляване на консумацията, например чрез саниране на жилищата. Бизнес потребителите също да помислят какви инвестиции да направят в предприятията си, за да постигнат по-добра енергийна ефективност, посъветва председателят на Комисията. От плана за възстановяване ще дойдат и пари за тази дейност за едно и многофамилни сгради, добави той.

Още от Built.bg:  Кристалина Георгиева: Преходът към изкуствения интелект ще наподобява индустриалната революция

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам