Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КЕВР не е съгласна от “Овергаз Мрежи” да увеличат цените за клиентите си за 2023-2024 г.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е съгласна с мотивите на “Овергаз Мрежи” да увеличат цените за клиентите си за периода 2023-2024 г. Това стана ясно по време на днешното обществено обсъждане на проект на решение относно заявления от дружеството за утвърждаване на цени за снабдяване с природен газ, цени за пренос на природен газ през газоразпределителната мрежа и цени за присъединяване на клиенти към газоразпределителната мрежа за периода 2023 – 2024 г.

Директорът на Дирекция “Природен газ” Милен Димитров, който е част и от работната група на КЕВР, обясни, че в наредбата ясно е определено, че промяна на цените е възможна, но е регламентирано, че заявление се подава 3 месеца преди изтичането на ценовия период. По думите му “Овергаз Мрежи” АД е подало това заявление през март тази година, а е трябвало да го направи през септември 2022 г.

Наредбата позволява коригиране на цените при определени условия в регулаторен период, който за дружеството в случая е 2020 – 2024 г. През това време може да се коригира цената по отношение само и единствено чрез извършени инвестиции, както и с инфлационния индекс за предходната година. Третата възможност е с показателя за качество. Това, което е поискано от “Овергаз Мрежи”, не се свежда само до тези три хипотези. Те искат промяна на ценообразуващите елементи, освен тези за инвестициите и инфлацията, добави Димитров. Той посочи, че исканите цени от “Овергаз Мрежи” са по-високи от сега действащите.

Кирил Марковски и Светослав Иванов от “Овергаз Мрежи” казаха, че от дружеството не са съгласни със становището на КЕВР в доклада и проекта на решение. Иванов уточни, че са поискали увеличение на тарифите си, за да могат да продължават да предоставят високо качество на услугите за техните клиенти и сигурност на снабдяването. Той изтъкна, че въпреки това цените на компанията са около средните на пазара. Освен това тези тарифи са само около една четвърт от сметките на клиентите. Иванов изтъкна, че е необходимото изменение на цените може да бъде доказано с основните фактори на пазара.

Още от Built.bg:  Зелен водород, произведен със слънчева и вятърна енергия: Германия започва иновативно производство

В доклада на КЕВР е записано, че по отношение на цените за пренос на природен газ през газоразпределителните мрежи и цените за продажба на природен газ от краен снабдител комисията прилага метода на регулиране “горна граница на цени”. При него регулаторният период е с продължителност от 2 до 5 години, като след проведен регулаторен преглед КЕВР утвърждава цени и необходими годишни приходи на енергийното предприятие за първата година от регулаторния период и може да ги изменя в края на всяка ценова година или в края на регулаторния период в съответствие с Наредба номер 2 от 19 март 2013 г.

Закритото заседание, на което КЕВР ще се произнесе с решение, ще се проведе на 13 септември, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам