Бюлетин

КЕВР реши: Цената на природния газ през юли ще е 186,17 лв./мегаватчас

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ, считано от 1 юли 2022 г., в размер на 186,17 лева/мегаватчас (MWh) (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщава КЕВР.

На тази цена “Булгаргаз” ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. За юни цената на газа беше 141,36 лв./MWh.

Комисията определи цената на природния газ за юли, след като в много кратък срок извърши анализ на предоставените данни и документи, съдържащи се във внесеното на 6 юли 2022 г. ценово заявление на “Булгаргаз”. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на няколко източника. В ценовия микс е включено цялото количество по договора за доставка на природен газ с компанията от Азербайджан.

Необходимото количество газ за юли е осигурено от “Булгаргаз” и със сключен договор за доставка на втечнен природен газ (LNG). Общественият доставчик е изискал оферти и е сключил договори за доставки и с търговци на природен газ от региона. В заявлението на “Булгаргаз” се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс.

След извършената обстойна проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията коригира предложената от “Булгаргаз” цена и тя е намалена от 186,47 лв. на 186,17 лева/мегаватчас. Регулаторът установи, че в цената на природния газ са включени разходи в размер на 747 029 лв. за капацитет и пренос на количества до Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи за цената на природния газ за м. юли 2022 г.

Още от Built.bg:  Васил Терзиев - новият кмет на София: Довчера бяхме политически опоненти, днес сме от една старна

Основната причина за повишението на цената за  юли е повишената цена на газа в световен мащаб в резултат на голямото търсене и по-малкото предлагане, породени от военната агресия на Русия в Украйна. В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност на енергийните доставки, редица европейски държави също са принудени да сключват краткосрочни договори, което при дебалансиран газов пазар е фактор за по-високите цени на международните индекси.

Независимо от увеличението цената на газа в България остава значително по-ниска от цените на европейските газови борси. От началото на юли средната стойност на индексите на синьото гориво на  най-големия газов хъб TTF е в размер на 150 евро/мегаватчас (293 лв/мегаватчас), като на 7 юли те достигнаха 182 евро/мегаватчас. Дори с новата цена българските битови потребители, индустриалните клиенти, както и топлофикациите ще плащат почти двойно по-малко в сравнение с актуалните цени на международните пазари. За тези потребители са осигурени всички необходими количества природен газ за  юли.

Комисията потвърждава изразеното вече становище, че от изключително значение е през следващите месеци “Булгаргаз” да направи максималното за осигуряване на дългосрочни договори за алтернативни доставки. Препоръката на КЕВР е да бъдат сключени договори с поне три алтернативни доставчика с различни методи на формиране на цена на газа. Това ще позволи да се постигне сигурност на доставките и стабилност на цените за българските битови и стопански потребители.

По-рано днес регулаторът проведе открито заседание за цената на природния газ за м. юли, в което участва заявителят “Булгаргаз”.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ, считано от 1 юли 2022 г., е публикувано на интернет страницата на регулатора.

Още от Built.bg:  Авангарден завод в Швеция обработва почти 100 процента от отпадъчната пластмаса

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам