Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КЕВР: Трябва спешно решение за подпомагане на ВиК операторите от бюджета

Power Lines Elektriciteitsmast  - Janhimself / Pixabay

След като Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщи, че, държавните ВиК дружества в страната са заплашени от фалит заради високата цена на електроенергията и липсата на разбиране от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране, от КЕВР отговориха. 

Според регулатора от лятото на 2021 г. се наблюдава безпрецедентно увеличение на цените на електроенергията на свободните пазари в Европа, респективно в България. От КЕВР подчертават, че Министерски съвет е предприел мерки за подпомагане на търговските субекти, включително и ВиК операторите, чрез отпускане на 450 млн. лв. от държавния бюджет, за подпомагане с по 110 лв. за мегаватчас за месеците октомври и ноември.

И допълват, че ВиК операторите доставят необходимата им електроенергия въз основа на сключени договори с доставчици, избрани по реда на Закона за обществените поръчки. В редица случаи в резултат на повишените цени в сегмента “Ден напред” на “Българската Независима Енергийна Борса” ЕАД сключените договори биват едностранно прекратявани от доставчиците и/или условията по тях биват променяни.

Същевременно липсва информация ВиК дружествата да предприемат съответни мерки за защита на търговския си интерес по съдебен път.

Комисията е повдигнала въпроса за необходимостта от изпълнение на предвидените в предмета на дейност на “Български ВиК Холдинг” ЕАД мерки за общо управление на процедурите за възлагане на обществените поръчки по отношение доставка на електроенергия, доколкото по този начин биха се осигурили далеч по-добри условия за ВиК дружествата.

Electricity Pole Symmetry - ttrancaominh95 / Pixabay
ttrancaominh95 / Pixabay

В отговор представителите на холдинга са посочили, че са в процедура за създаване на собствено дружество търговец на електроенергия и са добавили, че предстои в Комисията да бъде внесено искане за издаване на лицензия, като предвиждат дружеството да започне своята дейност до края на 2021 г. Искане с такъв характер обаче не е постъпило и до момента в деловодната система на КЕВР.

В писмото си от 3 септември 2021 г. Регионалното министерство пише:  “МРРБ и “Български ВиК Холдинг” ЕАД са предприели съвместни действия за подпомагане и укрепване на ВиК дружествата”.

Още от Built.bg:  Започна демонтажът на козирката на стадион "Българска армия"

За съжаление и до момента в КЕВР не е постъпвала по-конкретна информация за планираните и/или предприети действия в тази посока, уточняват от комисията и обясняват, че  нееднократно Комисията е информирала МРРБ и “Български ВиК Холдинг” ЕАД относно липсата на нормативна възможност за КЕВР да преразгледа действащите цени на ВиК услуги за 2021 г.

И тук очевидно се появява разделителната линия, защото от регулатора подчертават, че трябва да се вземе впредвид:

“Доколко процедурата за прилагане на чл. 19 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги (ЗРВКУ), предвиждаща възможност за преразглеждане на цените при възникване на непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер, което съществено променя приходите и икономически обоснованите разходи на ВиК операторите изисква изменението на цените във връзка с непредвиденото събитие да се извърши с решението на КЕВР по чл. 29 от Наредбата за регулиране на цените на ВиК услугите (приета от Министерски съвет), с което Комисията изменя служебно одобрените цени в бизнес плана чрез добавяне на инфлационен индекс намален с коефициент Х в края на всяка година, преди започването на новия ценови период.”

Комисията ще утвърди цени на ВиК услуги за 2022 г. като част от процедурата за одобряване на новия бизнес план, и няма правни основания да провежда процедура за изменение на одобрени цени по реда на чл. 29, поради изтичане на действащия регулаторен период. От КЕВР обръщат внимание  обаче, че бизнес плановете на редица държавни ВиК оператори не са съгласувани от съответните Асоциации по ВиК, като в някои случаи дори МРРБ е дало отрицателни мандати на областните управители.

Още от Built.bg:  Започва изложението Архитектурно-строителна седмица

Честото и непредвидено допълнително повишаване на цените на ВиК услугите за потребителите извън одобрените бизнес планове крие значителни рискове за потребителите на ВиК услуги, отбелязват от КЕВР. Все още не са предприети законодателни изменения за подпомагането на домакинствата с ниски доходи с оглед гарантирането на достъп до ВиК услуги, уточняват от регулаторната комисия.

От КЕВР подчертават, че основен принцип на правовата държава е всяка институция да функционира в границите на своите нормативно установени компетенции. Направените опити за внушения и намеса в работата на независимия регулатор са нарушение на закона, и на основни принципи заложени в ЗРВКУ, доколкото натрупаните загуби от страна на дружествата, в резултат на бездействия и несвършени задължения на принципала, ще бъдат включени в цените и заплатени от потребителите.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам