Бюлетин

КЕВР утвърди с близо 34% по-ниска цена на природния газ за този месец в сравнение със септемврийската

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 233,36 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от регулатора. На тази цена “Булгаргаз” ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. За септември утвърдената от регулатора цена беше 353,21 лева за мегаватчас, което означава, че цената на природния газ за този месец е по-ниска с близо 34 процента.

За първи път КЕВР включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан, на цени, залегнали в договора, което от днес се доставя по стартиралия интерконектор “България-Гърция” – “Ай Джи Би” (IGB), уточниха от регулатора. Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването на цената на синьото гориво за октомври. Като допълнителни източници в цената са включени и количества по договора за доставка на втечнен природен газ (LNG), както и количества тръбен газ, закупени на “Газов Хъб Балкан”. Договорените количества природен газ, които надвишават заявките на клиентите за октомври, ще бъдат нагнетени в ПГХ “Чирен”.

Иван Иванов, председател на КЕВР/БТА

Значително по-ниската цена за октомври се дължи на много конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан, изтъкват от КЕВР. Цената на доставяните количества е формирана изцяло от котировките на петрола за период от 6 месеца назад и не зависи от динамиката на борсовите цени на европейските газови пазари. Освен това в ценовия микс на “Булгаргаз” ЕАД за месеца са включени доставки на природен газ след успешно проведените търгове на “Газов Хъб Балкан”, на които са постигнати добри цени.

Още от Built.bg:  Природният газ се очаква да поскъпне с близо 19% през декември

БТА припомня, че по време на откритото заседание на КЕВР по тази тема, което се проведе на 28 септември, изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева посочи, че тази цена е постигната и благодарение на възможността количествата азерски газ да бъдат доставяни на договорна цена през договорната точка на доставка Комотини – т.е. след началото на търговската експлоатация на интерконектора Гърция-България. Златева даде за пример, че ако общественият доставчик беше продължавал да доставя на временната точка на доставка, цената към днешна дата, която общественият доставчик е щял да заяви за октомври, щеше да бъде 305,98 лева за мегаватчас.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам