Бюлетин

Кирил Петков: Договорени са за юни два кораба с втечнен газ от САЩ

За юни имаме два кораба с втечнен природен газ от САЩ, цената ще е малко под цената на „Газпром“. Това каза пред журналисти премиерът Кирил Петков при пристигането си в София от посещението си в САЩ. В съобщение по-рано днес бе посочено, че на среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис са договорени доставки на втечнен газ.

Започнати са преговорите за дългосрочен договор. Важно е да се каже, че договорът ще бъде директно между американската компания и „Булгаргаз“, няма да има посредници, подчерта премиерът. Природният газ ще се доставя с кораби, вероятно през терминалите на Гърция или на Турция, посочи той.

Успяхме да договорим цена, която е доста под пазарните цени в момента, каза Петков. И това, че успяхме да го направим и под цените на „Газпром“, е много важно, допълни той. По думите му е важно България да има най-ниските цени, българският бизнес да бъде конкурентноспособен, да имаме диверсификация и да сме сигурни, че доставките ни няма да спират едностранно. Договорихме количество, което е конкретно за България, което показва и подкрепата на нашите партньори, заяви Петков.

Кирил Петков и Камала Харис

Продължаваме да очакваме азерското количество газ, отделно говорим и с други страни, така че никой да не си мисли, че заместваме един доставчик с друг, а ние избираме най-евтините цени от всички доставчици, посочи министър-председателят.

Кирил Петков определи посещението си в САЩ като ползотворно. Всички осъзнават, че в този момент, когато газът се спира едностранно от „Газпром“, всички възможни опции трябва да се използват, за да може българското население да се чувства сигурно и спокойно и да знае, че българското правителство работи за него, каза още премиерът.

Още от Built.bg:  Западният печат коментира започващото посещение на Зеленски в Ню Йорк и Вашингтон и войната в Украйна

Министър-председателят Кирил Петков беше на работно посещение във Вашингтон, където по покана на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген участва в Лидерска среща на най-високо ниво. Той беше придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова. Посещението е и част от плана на правителството за координирано решаване на проблемите с газа и инфлацията чрез по-тясно взаимодействие с международните ни партньори.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам