Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кирил Петков: Европейската комисия е готова да финансира жп връзката София – Скопие

Снимка: БТА

Европейската комисия /ЕК/ е готова да подкрепи финансово изграждането на жп връзка между София и Скопие, стана ясно от думите на премиера Кирил Петков по време на днешното му изслушване в парламента.

Петков представи пред депутатите информация за резултатите от размяната на политически визити между двете страни, както и за поетите между тях ангажименти. Българският премиер разказа, че при вчерашното му посещение в Брюксел е разговарял по темата за транспортната свързаност между двете държави с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която е изразила готовност за подкрепа за изграждане на жп връзката между България и Република Северна Македония, тъй като е стратегически и зелен проект.

Кирил Уточни, че темата се обсъжда и в съвместната работна група, в която от българска страна участват министрите на транспорта и съобщенията и на регионалното развитие – Николай Събев и Гроздан Караджов.

“През месец март се надяваме да пуснем авиолинията между София и Скопие да работи, много обозрим и къс срок. Надяваме се 13-те километра, които не сме изградили до ГКПП “Клепало” да се завършат тази година. С едни 13 километра отваряме още един път, не знам защо сме оставили тази отсечка да не се случи. Това ще бъде огромен приоритет”, каза още Петков по темата за транспортната свързаност между двете държави.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам