Бюлетин

Кирил Петков: Финалната версия на Плана за възстановяване и развитие е готова

Финалната версия на Плана за възстановяване и развитие е абсолютно готова, заяви премиерът Кирил Петков преди началото на днешното редовно правителствено заседание. Министър-председателят увери, че документът гарантира енергийната сигурност на България. „Запазваме пълния капацитет на Маришкия басейн и едновременно с това сме изцяло в рамките на зеления преход. Използвахме иновативни решения“, отбеляза Петков.

Върховенството на закона е сложено на пиедестал и е голям приоритет. Най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор. Това ще става със съдия, който временно ще вземе ролята на разследващ прокурор, а след това ще бъде върнат като съдия, така че да няма конфликт на интереси. Едновременно с това правим реформа и в антикорупционната комисия и големи реформи в процесите на извършване на обществените поръчки. Това беше огромен проблем в предишните управления на България“, допълни още премиерът.

Снимка: БТА

Петков отбеляза още, че планът поставя фокус върху жп транспорта, предвиждайки закупуването на 62 нови влака и изграждането на нови градски железници. 

Увеличаваме общия размер на средствата към бизнеса. Слагаме и специален акцент към иновативните и стартиращите компании. Можем всички да се поздравим, че България има много добър и работещ план. Очакваме в края на деня или утрешния ден Европейската комисия да ни го предаде финализиран“, посочи още министър-председателят.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам