Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кирил Петков: Корабите с американски газ пристигат на 8 и 23 юни

Когато беше спрян газът от “Газпром”, трябваше бързо да намерим алтернатива. Прегледахме всички опции и на пазара в САЩ цената е на една четвърт от тази в Европа, каза премиерът Кирил Петков в интервю по Нова ТВ.

Искам да докажа, че България не е зависима и никой едностранно не може да ни извива ръцете, посочи той.

Премиерът съобщи, че двата кораба от САЩ вече са тръгнали и уточни, че договорът е подписан директно с американска компания. Очаква се те да стигнат в България на 8 и 23 юни.

Газът от САЩ идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от “Газпром”, посочи Петков и допълни, че е договорен и азерски газ, който ще дойде в България на 1 юли, независимо дали гръцката връзка е построена.

Малките превозвачи ми дават идеи, които не са свързани само с плащане на пари, и които могат да дадат резултат. Една част от превозвачите имат фиксирани договори за превоз, цените на горивата се качват и те са притиснати. Разбирам тези хора, посочи още министър-председателят.

Повечето хора разбират, че предсрочни избори и да вкараме държавата в хаос по време на война е безсмислено и много вредно. Истината е, че се справяме. След като за три дни можем да говорим по-добра цена, значи се справяме. Справихме се и с казуса с Украйна и оръжието. Това правителство набира скорост и хората трябва да се успокоят, посочи Кирил Петков.

Кирил Петков, снимка: БТА

Според него политическото напрежение идва от няколко места.

Някои хора знаят, че са крали и “имат срок това правителство да падне, преди да бъдат хванати от европрокуратурата”, обобщи Петков и допълни, че този срок е не повече от осем месеца.

Още от Built.bg:  Крайнодесният блок печели първия тур на парламентарните избори във Франция

Очакванията от партньорите ни в чужбина са, че войната ще продължи няколко години, затова трябва да сме сплотени, защото това няма да свърши скоро. Вярвам, че това правителство в момента е правилното, за да минем през този период, посочи Кирил Петков.

На въпрос за евентуално изключение от руско ембарго, премиерът заяви, че България ще бъде включена в изключенията. 

Следващата седмица ще бъдат оповестени и мерки, сред които и отстъпка от 25 стотинки, която ще се прилага директно на бензиностанциите.

Ще бъде помощ за всеки, изчисляват се точните детайли. Има мерки за пенсионерите, допълнителни плащания и отпадане на акциза на газа, оповести премиерът.

Всеки се опитва да продаде идеята за отстъпление, коментира Петков разговорите с Република Северна Македония  (РСМ). Всички знаят, че дългосрочно РСМ трябва да е в ЕС, всички знаят, че правата на българите трябва да бъдат защитени. Въпросът е да махнем политическата риторика и да се работи, заяви министър-председателят.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам