Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кирил Петков: Новите интерконектори ни позволяват да направим нова енергийна карта на региона

Новите интерконектори ни позволяват да направим нова енергийна карта на региона. Енергийните миксове на нашите страни могат да бъдат оптимизирани още по-добре за по-голяма ефективност на разходите, заяви министър-председателят Кирил Петков на международната министерска кръгла маса в София, посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход, която се провежда в резиденция “Бояна”.

Премиерът Петков приветства участниците във форума от Гърция, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна и др.  “Днес сме се събрали тук, за да покажем, че единството е сила, каза премиерът. Виждаме безпрецедентна война в Украйна. В същото време виждаме как енергетиката се използва за оръжие”, посочи той.

Кирил Петков и Aлександър Николов, снимка: БТА

Виждаме едностранно нарушение на договорите от страна на “Газпром”. Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни развития, е да се обединим и да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизация и всички други синегрии помежду ни са налице, отбеляза премиерът Петков. Той добави, че енергийните миксове на нашите страни могат да бъдат оптимизирани още по-добре за по-голяма ефективност на разходите.

На преден план излизат нови възможности за диверсификация. Трансбалканският газопровод може да носи газ през Гърция, България, Турция, Румъния, Украйна и , съответно с енергийните връзки на територията на България, може вече да се пренася газът към Сърбия и към Република Северна Македония, така че възможностите са големи, каза премиерът. По думите на премиера, ако оптимизираме използването на електричество на регионалната пътна карта, то тогава можем да имаме допълнителни капацитети за газ. “Имаме много възможности и аз съм много щастлив, че на днешната среща можем да започнем да работим, и че тази среща няма да е само една, а ще се създаде една постоянна работна група, която да преначертае регионалната карта на енергетиката”, заяви Кирил Петков.

Още от Built.bg:  Владимир Малинов: Ядрената енергетика в България е част от икономическата и националната сигурност на държавата

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам