Бюлетин

Кирил Петков: Няма да има намаляване на подаването на газ

Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на днешното правителствено заседание.

Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници, каза още премиерът.

Той определи действието на „Газпром Експорт“ като грубо нарушение на договора и шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица. Според премиера Петков това нито гарантира доставките, нито парите на българите.

„След милиардите похарчени за „Турски поток“, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе. Да, имаме джип на „Аркад“ в гаража на г-жа Арнаудова и нямаме три милиарда в хазната, защото са похарчени за „Турски поток“. Нямаме диверсификация на базата на всичко това“, заяви още Кирил Петков.

Той допълни, че правителството продължава да се фокусира върху газовата връзка с Гърция. „Тази сутрин се чух с премиера Кириакос Мицотакис и той потвърди, че всичко върви по план. През юни физическото изпълнение на тази връзка ще бъде готово. Едновременно с това той потвърди и общи действия за диверсификация чрез втечнен газ“, отбеляза още премиерът.

Петков допълни, че е разговарял и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е заявила подкрепа и готовност за общи ответни действия на ЕС.

Вчера в “Булгаргаз” ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от “Газпром Експорт” ще бъдат спрени – считано от днес, 27 април, съобщиха от Министерството на енергетиката. Министър Александър Николов увери  днес, че доставките на природен газ към потребителите в България са гарантирани минимум за един месец напред.

Още от Built.bg:  Работим по вариант да се справим без "Газпром", заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам