Бюлетин

Кирил Петков от Киев: Украйна ще победи, демократичните страни я подкрепят

Украйна ще победи в тази война, всички демократични страни са зад вас и ви подкрепят. Това заяви българският премиер Кирил Петков след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски. Съвместният брифинг след срещата между двамата в украинската столица беше предаван на живо по bTV.

България с радост ще подпомогне износа на електричество от Украйна към България и Балканите. Това ще ни предостави възможност за допълнителни доставки на електричество, но и ще предостави свободни капитали в Украйна, които са много необходими. България с радост ще превърне Варна в логистичен хъб за зърно и слънчоглед, за да можем да ги използваме за дистрибуция, заяви Кирил Петков.

България може да бъде от ключово значение в подкрепата на Украйна, като използва трансбалканската линия, по която да доставяме газ от енергийните терминали от Гърция и Турция в Украйна, допълни още той.

Петков посочи, че целта на посещението на ръководената от него делегация в Украйна е тя да се запознае на място с последиците от военните действия. Премиерът посочи, че България ще положи всички усилия да участва в преодоляването на последиците от военния конфликт и възстановяването на щетите.

Кирил Петков допълни, че в България има заводи, които могат да извършват ремонт на тежка украинска техника и ще бъде отправено предложение до българския парламент да даде разрешение за това.

За България е много важно Украйна да вижда ясен път към Европейския съюз, допълни още премиерът. Той благодари на президента Володимир Зеленски за това, че украинската страна полага усилия да помогне за извеждането на блокирания български кораб в Черноморск.

Още от Built.bg:  Путин обяви украински територии за част от Русия. Украйна ще поиска официално „ускорено присъединяване към НАТО“
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам