Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Драгомир Заков е новият военен министър

Снимка: www.nato.int

Със 184  гласа “за”,  без “против” и 33 “въздържал се” парламентът освободи Стефан Янев като министър на отбраната.На негово място бе избран Драгомир Заков. След гласуването новият военен министър положи клетва пред Народното събрание.

Посланик Драгомир Заков не само познава системата за сигурност, но и системата познава него. С тези думи премиерът Кирил Петков представи номинацията за нов военен министър пред парламента. Накратко той съобщи и биографията на Драгомир Заков, който е предложен да оглави Министерството на отбраната, след като досегашният министър Стефан Янев бе освободен с решение на правителството.

Петков отбеляза, че в последните години Заков е работил за налагане и утвърждаване на системен подход за вземане на решения в системата на отбраната, както и за повишаването на противодействието на дезинформацията. Той подчерта солидния опит, който номинираният за министър има.

Драгомир Заков в ляво, снимка: МВнР

Пред депутатите премиерът посочи и мотивите, довели до оставката на министър Янев. Петков каза, че “никой министър няма право” да прави своя външна политика. Той беше категоричен, че в настоящата ситуация не приема снишаването на България. Никой министър не е залог на стабилността на правителството, смята още Петков.

Mинистър-председателят потвърди, че службите и българските институции са успели да помогнат за евакуацията на 190 човека от Киев. Петков разказа, че снощи е използван “малък прозорец” за извозването на хората с автобуси и благодари на всички, замесени в евакуацията.

Премиерът Кирил Петков поиска оставката на Стефан Янев заради изказванията му относно конфликта Русия – Украйна. Министерският съвет прие освобождаването на военния министър на извънредно заседание в понеделник. Първоначално се смяташе, че Тодор Тагарев ще застане начело на Министерството на отбраната. В последния момент обаче премиерът обяви, че новият министър ще е Драгомир Заков, постоянен представител на България в НАТО.

Още от Built.bg:  Джулиан Асандж ще бъде освободен след 14-годишна съдебна драма

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам