Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кирил Петков: Проекторешението за АПИ и поддръжката на пътища само е отложено

Снимка: БТА

Министър-председателят Кирил Петков съобщи в парламента, че проекторешението за Агенция “Пътна инфраструктура” и поддръжката на пътища само е отложено. Не е въпросът да разплатим едни над 600 млн. със затворени очи, въпросът е, когато се разплатят тези пари, да сме сигурни, че има достатъчно контролни механизми, допълни той.

Проекторешението за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за АПИ да осъществява дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа днес отпадна от програмата на парламента по предложение на “Продължаваме Промяната”, а депутатите от “Има такъв народ” излязоха от пленарната зала в знак на протест.

Точката трябваше да бъде разгледана още вчера, но липсваха доклади от парламентарни комисии.

В отговор на въпрос дали “Продължаваме Промяната” бламира проекторешението за АПИ, премиерът Кирил Петков каза, че предишното правителство на ГЕРБ е правило т. нар. ТРП-та, които са всъщност поддръжка на пътищата, но под това име са скрити реални цялостни ремонти на пътища. Това означава, че тези фирми са работили на тези обекти, правили са истински ремонти на пътища, но не дават никаква гаранция към тяхното изпълнение, каза Петков и посочи, че това е нередност.

Тази нередност трябва да се установи преди да им се разплащат парите, допълни той. Не можете да правите ремонти като поддръжка, коментира Петков. И единственото, което “Продължаваме Промяната” днес каза, е да се види колко от тези ремонти реално са извършени, да има реален контрол, допълни той. Депутатите днес не казаха, че не го одобряват, те само го отложиха, за да сме сигурни, че правилните контролни механизми са заложени в това предложение, заяви Петков.

Още от Built.bg:  Офис пазарът в София с лек спад

В отговор на въпрос премиерът обясни, че проекторешението е внесено в парламента, защото няма друг начин да се реши въпросът с тези договори. По думите му, ако някой от Министерския съвет ги одобри, то ще бъде на ръба на закона.

По-рано днес пет тира блокираха площада пред главния вход на Народното събрание. Превозвачите недоволстват от поредното отлагане на ремонтите по пътищата.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам