Бюлетин

Кирил Петков: Трябва ни широк консенсус по темата за Северна Македония

Трябва да имаме широко съгласие по темата за Република Северна Македония, за да може всички в държавата да се чувстват съпричастни с решението. Това заяви пред журналисти във Ватикана премиерът Кирил Петков, който с ръководена от него българска делегация бе на аудиенция при папа Франциск.

Петков подчерта, че не е обсъждал темата за европейската интеграция на югозападната ни съседка с главата на Римокатолическата църква в рамките на визитата. Премиерът още веднъж посочи, че е добре да бъда свикан Консултативен съвет по национална сигурност при президента, тъй като от последния са изминали повече от шест месеца. 

От тогава досега се случиха много неща – разговори, срещи, предложения. Няма по-добър формат да седнем на една маса всички и да обобщим случилото се през последните шест месеца, смята българският премиер. Той още веднъж припомни, че евентуално решение за отпадане на ветото трябва да премине през българския парламент.

Снимка: БТА

Кирил Петков изрази очакване предстоящата му по-късно днес среща с премиера на Република Северна Македония, която ще се проведе в Рим, да премине в конструктивен тон.

Нагласата, с което се срещаме, е този конструктивен диалог, който се е случвал досега, да продължи. Има много сили от двете страни на границата, които да изкарат диалога от конструктивния тон, смята Петков.

Министър-председателят посочи още, че е получил поздравления от папа Франциск за усилията на правителството да се бори срещу корупцията в България.

В рамките на днешния последен ден от двудневната си визита премиерът Кирил Петков ще проведе среща с италианския си колега Марио Драги. Поводът за посещението на българската делегация в Италия е Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

Още от Built.bg:  Гълъб Донев: В момента нямаме разговор с "Газпром експорт"
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам