Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кирил Петков в Давос: Ако действаме заедно, ще постигнем енергийна независимост и по-зелена икономика

“Можем да бъдем оптимисти за следващото десетилетие, ако вземем предвид поуките от изминалите 10 години”. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в изказването си по време на дискусията “Изгубено десетилетие?” в рамките на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът посочи, че в годините назад не са направени достатъчно стратегически стъпки, които да не позволят нарастването на зависимостта на Европа от руския газ и които да противодействат на хибридните атаки.

Относно въпросите на сигурността и отбраната, Петков заяви, че е липсвало достатъчно стратегическо мислене за логистиката по източния фланг. Министър-председателят каза, че има проблем и с чуждите агенти, който е актуален в България. Според Петков именно всички допуснати пропуски не са дали възможност да има подобаващ отговор на енергийната криза и войната в Украйна.

Кирил Петков и министърът на петрола и минералните ресурси на Египет Тарек ел Мола/ МС

Изводът е, че трябва да действаме заедно, изтъкна Кирил Петков и даде пример как в кратки срокове след спирането на доставките от “Газпром” България успя да намери алтернативи. Той заяви, че оптималното използване на инфраструктурата в региона дава възможност за енергийна диверсификация не само на България, но и на Балканите. Премиерът Петков изрази надежда, че в края на настоящата година България ще бъде независима от руския газ и ще има много по-зелена икономика.

Министър-председателят е придружаван от началника на политическия му кабинет Лена Бориславова и от съветника му по външнополитически въпроси. Годишната среща на Световния икономически форум, която се провежда в периода 22-26 май, преминава под мотото “Историята в повратна точка: правителствени политики и бизнес стратегии”. Форумът събира над 2000 икономически и политически лидери, интелектуалци, журналисти и експерти от целия свят, които имат възможност да дискутират широк кръг актуални въпроси, сред които възстановяване на глобалното сътрудничество, възвръщане на икономическото равновесие, борба с измененията на климата, трансформация на индустрията, иновации, управление и киберсигурност и други.

Още от Built.bg:  Ограничават застрояването непосредствено зад плажовете по Черноморието

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам