Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кирил Петков: Внасяме предложение да се прекрати концесията на пристанище „Росенец“

Внасяме предложение за вкарване обратно на контрола на пристанище „Росенец“, съобщи в кулоарите на парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той уточни, че това предложение ще прекрати концесията на пристанището, която е увеличена от служебния кабинет с 24 години без мотиви. Контролът на това пристанище е ключов за българската държава, каза той. Според него всички ключови инфраструктури трябва да бъдат под контрола на България, особено тези по границата.

Наша стратегическа цел е влизането в Шенген и това е една голяма и ясна стъпка в тази посока, отбеляза Кирил Петков. „Тази стъпка е в съответствие и с регламента на Европейския съюз във връзка със санкциите срещу войната, по този начин заявяваме ясно, че Шенген е наша национална цел, че няма да се предават български ключови обекти без мотиви“, посочи той.

Според него предложението ще бъде подкрепено и от ГЕРБ-СДС.

„Българската граница става под български контрол и може да казваме на нашите европейски партньори, че не би трябвало да се притесняват за този обект оттук нататък“, каза още Кирил Петков. Той обясни, че „Лукойл“ ще продължи да оперира на пристанището чрез заплащане на такси.

Кирил Петков, снимка: БТА

Това ще се случи в максимално кратък срок, щом това решение бъде взето, то ще бъде изпълнено, отбеляза Петков. Министерството на транспорта е с пълните възможности да оперира това пристанище, добави той.

„От години говорим за това, че българската държава трябва да възстанови контрола върху това пристанище „Росенец“ и сега, когато Русия обяви България за вражеска страна във войната, която води в Украйна, предприемаме действия да се ограничат възможностите Русия да използва българска инфраструктура, това е основната цел“, каза съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. Имаме данни, че освен всичко друго, там минава контрабанда и голяма част от нефта, който се внася, не се декларира пред българската държава, допълни той. Според него приходите, които реализират концесионерите, отиват за подпомагане на Русия във войната.

Още от Built.bg:  Стрелбата по Доналд Тръмб

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам